Wpis z mikrobloga

Jak trenować, żeby być wszechstronnie sprawnym? Jednocześnie silnym, szybkim, skocznym, zwinnym itp. A nie żeby podnosić x kg na klatę czy w przysiadzie, ale mieć problemy z przebiegnięciem 3km poniżej 15 minut.

Normalne treningi na silowni/ z masa wlasnego ciala + oddzielne treningi szybkościowe i wydolnościowe? Czy treningi w stylu #crossfit?

#silownia #mikrokoksy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@derton778: ja się tak staram robić. Ćwiczenia na siłowni tylko wielostawowe. Trening typowy pod siłę. Bieganie/rower trening wydolności i szybkosciowy(baza+rytmy/interwały). Biegam maratony a w martwym biorę dwa razy swoją wagę(80kg). Sporty walki są dobre na ogólna koordynacje i na zwinność. Tylko musisz być świadomy że na tym nie zbudujesz masy i będziesz trochę jak szczur wyglądać.
  • Odpowiedz
@derton778: martwy 160kg, ławka 90kg, przysiad 110 - to nie sa maksy. Z takim ciezarem robie co najmniej 5 powtorzen. Ogólnie maksów nie robię prawie wcale. maraton poniżej 3.45.
  • Odpowiedz
@fiberian_hufky76: siłownia maks 3 dni po jednej godzinie(trenuje w piwnicy i od przebrania do końca treningu to mniej więcej godzina schodzi). Bieganie maks 4 treningi w tyodniu, Boks 2 razy w tygodniu. W zależności na czym mi akurat zależy tą dyscyplina ma priorytet. Chciałem zrobić życiówke na silezia maraton i przez lipiec/sierpien/wrzesien biegałem po 3 dni w tygodniu plus siłownia 3 treningi na dwa tygodnie i 1 jeden trening boksu
  • Odpowiedz
@derton778: Od tego roku tak zacząłem ćwiczyć. Na siłowni nigdy wcześniej nie chodziłem. W poprzednich latach głownie piłka nożna i siatkówka plus bieganie jak jakieś lokalne zawody były. Po przeczytaniu tej ksiązki "Outlive: The Science and Art of Longevity", troche zmieniłem podejscie do sportu. Staram się tak układać swój plan treningowy żeby wypełniać założenia jakie były w tej książce. @fiberian_hufky76:
  • Odpowiedz
@derton778: Przedmówcy dobrze napisali, ale ja dodam, że wdrożenie tego w praktyce może po prostu polegać na treningu podobnym do tego, który stosują przedstawiciele danej dyscypliny sportu (trening silowy plus ćwiczenia specyficzne dla sportu), wymagającej połączenie wszystkich wektorów sprawności fizycznej, a jak napisał @Pan_Szeryf będą to przede wszystkim sporty zespołowe i walki. Przy czym ja bym postawił na te pierwsze, bo zazwyczaj one zawierają element walki (poza siatkówka, ale
  • Odpowiedz