Wpis z mikrobloga

@Sl_w_k_1: ja się nie spotkałem, miałem kiedyś taki plastikowy wzornik z otworkami, ale to była jakaś reklamówka z firmy, a nie narzędzie do pomiaru. Producenci starają się gęsto oznaczać kable, więc na to trzeba liczyć.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1 jeżeli nie masz oznaczeń na otulinie izolacyjnej to jesteś w dupiu, zostaje mierzenie. Szczelinomierz oczkowy też do końca nie pomoże bo otulina otulinie nie równa. Nie masz oznaczeń na szpulach? Tam powinny być zadrukowane.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: Na pojedynczych przewodach małych przekrojów zazwyczaj nie ma oznaczeń. Są przymiary rozdawane przez przedstawicieli handlowych różnych firm ale pewnie ciężko je kupić. Możesz spróbować użyć przymiaru do wierteł tylko że musisz sobie sam oznaczyć jaka średnica to jaki przekrój przewodu. Problem się pojawi jeśli trafią się przewody innego producenta z inną grubością izolacji. Najlepiej sobie znaleźć całą szpulkę opisaną jaki to przewód i porównywać go z innymi bez opisu
slavkowsky - @Slwk_1: Na pojedynczych przewodach małych przekrojów zazwyczaj nie ma o...

źródło: Sprawdzian-do-rozmiarow-wiertel-i-srub-duzy

Pobierz
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1 ciężko z jakimś wzornikiem bo izolacje są różne. Doświadczenie powinno Ci pomóc. To masz jak z wielkością klucza płaskiego. Z czasem przestajesz sprawdzać rozmiar tylko na oko dopierasz.
Ja mam do czynienia z kablami od 1mm2 do 150mm2, kable SEKyN, OnG i prawda jest taka że wszystko zależy od producenta. Często mylę 70mm2 z 50mm2
  • Odpowiedz