Wpis z mikrobloga

Zadania:

1. Zgrab liście w kształt literek i słów, tworząc napis "Wykop 2.0"
2. Poznaj historię lub lokalne atrakcje w swojej okolicy, wedrując pieszo lub organizując wycieczkę rowerową. Odwiedź np. lokalne archiwa, muzea lub biblioteki.
3. Przeczytaj książkę niezwiązaną z Twoją pracą lub hobby - jakiś kryminał lub sci-fi.

Liści nie mam gdzie grabić (wstyd się przyznać do tego portalu robiąc w parku XD), a od papierowych książek preferuję audiobooki, no więc pozostała opcja nr 2.

Wykonanie:

Razem z @choochoomotherfucker wybraliśmy się do kopalni Ignacy w Rybniku https://www.kopalniaignacy.pl/. Typowy urbanistyczno-przemysłowy zabytek jakich wiele na śląsku. Bardzo dużo rodzin z dziećmi, obok plac zabaw, mini-sala naukowa, wystawa papug i wieża widokowa. Obiekt zadbany, czysty, nadzorowany i wśród muzeów kopalnianych na śląsku, chyba jeden z nowocześniejszych.

Kupiliśmy bilety na pokaz maszyny parowej przeprowadzany przez pana Grzegorza. Jak poinformowała nas przewodniczka, pan Grzegorz poświęcił kopalni sporą część swojego życia i miał rozległą wiedzę o sprzęcie na jej terenie. Opowiadał ciekawie, ale niestety spore echo pomieszczenia i słaba jakość nagłośnienia sprawiały że ciężko było go zrozumieć.

Ogromna, nadal działająca maszyna parowa robi wrażenie. Prawie wszędzie można wejść, dotknąć, zobaczyć, pomacać, usiąść, założyć. Nieliczne eksponaty są ogrodzone lub mają napis "NIE DOTYKAĆ" tam, gdzie rzeczywiście można zrobić sobie krzywdę.

Interaktywna wystawa dość ciekawa, choć nie wszystkie eksponaty działają jak powinny. Na jednym nawet wywalił się #linux ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i oczywiście zdjęcia, jedno tradycyjnie z karteczką. Napis trochę rozmazany bo nie umiałem dobrze złapać ostrości, ale da się odczytać. Pierwsze #mirkowyzwanie, mam nadzieję że nie ostatnie ( ͡ ͜ʖ ͡)

#rybnik #kopalnia #zabytki
dalis05 - Zadania:

1. Zgrab liście w kształt literek i słów, tworząc napis "Wykop 2....

źródło: 2

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@dziewiczajajecznica: no właśnie ten pociąg był jednym z mniej działających eksponatów niestety ( ͡° ʖ̯ ͡°) patrzyliśmy na instrukcję na ekranie dobrych kilka minut, ale dookoła nie było takiej dźwigni jakiej mieliśmy użyć. Może pociąg działał i po prostu nam się nie udało odpalić, ale jak tak patrzyliśmy to nikomu innemu też się nie udało. Więc albo jednak zepsuty, albo bardzo mało user-friendly.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dueil_angoisseus: i cyk na czarno ( ͡° ͜ʖ ͡°) mirkowyzwanie to jedna z najbardziej pozytywnych akcji na tym portalu, nie będzie mi tu jakiś dzban niszczył wpisu wyzwiskami i wyśmiewaniem.
  • Odpowiedz