Wpis z mikrobloga

W tym roku skończyłem studia I stopnia i zacząłem pracę w korpo w Wawie w finansach (klepie raporty w Excelu). Niedługo mi się kończy 3-miesięczny okres próbny i poważnie się zastanawiam czy nie przedłużać umowy.

Dobija mnie chodzenie do biura i mieszkanie w Wawie z dala od rodziny. Szczerze mówiąc chciałbym znaleźć zdalną prace z Pythonem/R/SQL.
Mógłbym dorabiać 10h tygodniowo na usługach edukacyjnych (całe studia tak robiłem) i resztę czasu skupić się na projektach, doskonaleniu skilla i szukaniu pracy w IT. Hajsu bez żadnych dochodów mi starczy na kilka miesięcy.

Dodam, że podczas studiów miałem 2 staże po 6 miesięcy (nic ciekawszego niż Excel nie robiłem). Pytanie czy to nie będzie dziwne dla przyszłego pracodawcy, że po tych stażach znalazłem prace juniora i po 3 miesiącach zrezygnowałem.
#programista #korposwiat #python #finanse #pracbaza #pracait #programowanie

Co uważasz za lepsze wyjście?

• Rzucić pracę i skupić się na szukaniu lepszej 22.6% (24)
  • Przemęczyć się i szukać lepszej (ale wolniej) 77.4% (82)

Oddanych głosów: 106

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anonimek7: Nie rzucaj prostej roboty ktora placi ci miesiecznie czynsz i utrzymanie - rob quiet quitting i szukaj czegos w trakcie.

Z ciekawosci - jak dorabiales na uslugach edukacyjnych - jakies korepetycje czy cos bardziej "zorganizowanego"?
  • Odpowiedz
Pythonem/R/SQL

@Anonimek7: to nie podchodzi chyba pod IT, tylko pod analize danych w finansach.
Moim zdaniem jesli masz mozliwość nauki i nie gonia cie wydatki to lepiej rzucic prace i doszkolic sie 3 razy szybciej w dziedzinie, ktora cie serio interesuje. Chyba ze chcesz caly rok przesiedziec na nauce, to wtedy lepiej zostan w tej pracy i ucz sie po.
  • Odpowiedz
@Anonimek7: nie traktuj tej obecnej pracy jako pracę, tylko jako poligon doświadczalny. Niby klepiesz raporty w excelu, ale na pewno masz kontakt z przełożonymi, więc sprawdź na ile możesz przegiąć pałę, jakie masz możliwości awansu, jakie są sposoby na robienie dziwnych rzeczy.
Przetestuj wszystkie toksyczne sytuacje tak żeby nikt się nie zorientował, że wcale tam nie pracujesz.
Takie doświadczenie rozwijające umiejętności miękkie gwarantuje Ci sukses i spokojną pracę w przyszłości.
  • Odpowiedz