Wpis z mikrobloga

#router #internet #huawei #siecikomputerowe
Mam router LTE z funkcją Huawei link+, czy jak połącze po kablu drugi link+ to stworzą one jedną sieć wifi z tymi samymi ustawieniami tak że urządzenia w zasięgu będą się lączyć naprzemiennie w zależności od tego który router jest w pobliżu?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tyfus_: Nie potrzebujesz do tego żadnych "Link+" Wystarczy że kolejny AP nawet całkiem innej firmy będzie miał taki sam SSID i sposób szyfrowania. To czy się klient będzie przełączał pomiędzy to już zależy tylko od tego klienta bo tylko on wie czy ma jakieś inne AP w zasięgu.
  • Odpowiedz
@dktr no nie do końca tak "tylko". Jesli beda ustawione te same parametry to przynajmniej trzebq kanał radiowy ustawic inny, najlepiej mocno odlegly.
A zeby to dzialalo sprawnie i klient przelaczal sie w tle automatycznie i bez upartego czekania aż straci calkowicie zasieg z jednym AP by raczyl sie przelaczcy na drugi - to potrzeba wlaczyc wifi roaming czyli 802.11r, ew. 802.11k
Da sie to zrobic na pewno na byleczym, na
  • Odpowiedz
@hrumque: Wiem wiem, problem w tym że 802.11r/k/v to poprawnie zaimplementowane ma chyba tylko apple w swoich mac'ach i iphonach, cała reszta po macoszemu i przeważnie kończy się to tak że klient uparcie wisi na odległym AP mimo że ma obok inny z sygnałem -20.
  • Odpowiedz
@dktr no bo producenci to mocno olewaja, nawet jak dobrze działało to po update przestaje (albo odwrotnie) i nikt sie nie przejmuje...
Ale tak czy inaczej lepiej miec zrobione jak norma pisze niz na plasterek
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: @hrumque
Na piętrze w domu mam normalny zasięg z wifi, nam parterze już sieć jest niewidoczna i tam chcę postawić AP, rozumiem że do routera który ogarnia internet z LTE wystarczy podłączyć po kablu drugi router z funkcją AP i to skonfigurować w ustawieniach obu urządzeń?
  • Odpowiedz
@tyfus_ to drugie nie powinno byc routerem (lub trzeba wyłączyć funkcje routingu), ma być tylko AP, podlsczony do lan a nie wan, w tej samej podsieci, z wylaczonym dhcp ito, bo to bedsie sie gryzlo.
  • Odpowiedz