Wpis z mikrobloga

Mieszkania na wynajem 1 września (olx)
w 2023 roku: 37240
w 2021 roku: 38878

Mieszkania na wynajem 12 października (względem 1 września)
w 2023 roku: 41165 (+3925)
w 2021 roku: 32272 (-6606)

Zaczął się rok akademicki i wtedy zawsze liczba ofert najmu spada drastycznie, wykres w 2021 roku wyglądał jak wodospad, w tym roku tylko został zahamowany wzrost, wykres się wypłaszczył.

#nieruchomosci #ciekawostki #gospodarka #ekonomia #gielda #waluty
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcinnowaik: właśnie sobie ostatnio jechałem koło uczelni i się zastanawiałem gdzie teraz mieszkają studenci i jak sobie radzą w tych ciężkich czasach? ja z kasą miałem krucho, ale na szczęście na pokój i życie starczyło spokojnie. Teraz pewnie bym wydawał tyle na sam pokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@marcinnowaik: u mnie jest prawie 2 razy więcej ofert niż przeciętnie, a od dołka z 2022 ponad 2.5 razy więcej. I na poprawę się nie zanosi, bo gówniane powiatowe, z którego ucieka kto może ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@marcinnowaik: to co spowodowało taką zwałe na ilości ofert i jednocześnie powód dużej ilości ofert w 2021 to COVID.
We wrześniu wiele osób nie musiało wynajmować mieszkań w mieście - praca zdalna, studia zdalne. W październiku rok akademicki rozpoczęto od zakończenia zajęć zdalnych. Mam nadzieje że rozjaśniłem
  • Odpowiedz
chyba liczą na studentów zagranicznych który % odsetek coraz większy.

@chaosrising: Oni są już zawarci w liczbie studentów, bo wykres nie dotyczy liczby polskich obywateli na studiach tylko zbiera listę osób wpisanych na listę studentów - Makumba i Wiaczesław też się w to wliczają.

Na pewno domy opieki to dobry kierunek biorąc pod uwagę demografie

No ale tego nie zrobisz w gotowcu inwestycyjnym 28m w wielkiej płycie bez windy (
  • Odpowiedz
chyba liczą na studentów zagranicznych który % odsetek coraz większy.

@chaosrising: tak jest od co najmniej kilku lat, liczba studentów nie spada wyłącznie dzięki napływowi ludzi z zagranicy na studia...
  • Odpowiedz
chyba liczą na studentów zagranicznych który % odsetek coraz większy

@chaosrising: to było prawdą, a czy teraz jest? Niekoniecznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ogólnych danych nikt nie ma, na podstawie jednego przypadku rekrutacja w 2023 była słabsza niż 2022, możliwe że jesteśmy za szczytem, a to jeszcze przed efektami afery wizowej.
  • Odpowiedz