Czy poleci ktoś automatyczny odkurzacz, który radzi sobie z sierścią kota i rozsypanymi kawałkami żwirku (pellet)? Chodzi tylko i wyłącznie o parkiet, do dywanu mam odkurzacz i raz w tygodniu mam zamiar odkurzać na kablu, ale co 2 dni chciałbym puszczać automatyczny. #odkurzacz #sprzatanie #koty #zwierzaczki #elektronika
@Eshirael te kuwety nie wszystkie koty akceptują. Mam znajomego którego koty po zmianę kuwety na taka z wejściem od góry zaczęły sikać na łóżko a srac obok kuwety. Także bym uważała z tymi kuwetami.
@Kitku_Karola: z tą kuwetą ale i z każdą zmianą trzeba uważać. Raz, żeby kota nauczyć wsadzając do środka, stawiając kuwetę w miejsce starej, przekładając nieświeży żwirek z zapachem kota no i jak kot zrobi jedynkę albo dwójkę zaraz po zejściu to nagle kuweta jest niedostępna do dalszych działań. Wtedy robi tam, gdzie blisko albo komfortowo. No a najbardziej komfortowo na łóżku. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Eshirael mam 4 koty i się interesuje behawiorem kocim, dlatego tez uprzedzam przed kuwetami z wejściem od góry i uczeniem kota robić do wc bo to są dwie dość mało naturalne miejsca dla kota i lepiej być ostrożnym bo może się skończyć załatwianiem poza kuweta mimo modelowej podmianki kuwety.
@Kitku_Karola: Nie chcę kwestionować zakresu kompetencji i zainteresowania, na pewno w swojej statystyce nawet jeśli 4 na 4 koty miały kłopot z taką kuwetą (a miały? czy gdzieś przeczytane? a może przy 4 kotach zawsze jest brudna na wejściu dlatego robią obok?) to rzeczywiście masz rację, ale jeśli na 100 kotów 14 by miało kłopot (w tym 4 Twoje) to już statystyka jest inna. Podkreślam jednak niekoniecznie statystycznie istotną obserwację,
@Eshirael koty po prostu są bardzo czystymi zwierzętami i często maja zaburzenia lekowe z czymś związane dlatego kuweta od góry bardzo prawdopodobnie może się nie sprawdzić jeśli jej nie sprzątamy wystarczająco często (u niektórych to 1 raz na dzień u innego po każdej defekacji). Bo kot po prostu jak wdepną w coś wchodząc do kuwety lub jest to dość częste to po prostu rezygnują z kuwety a wchodząc od góry często
@Eshirael tak jeszcze dodam ze nie chce Cię atakować tylko dać info ze pewne uproszczenia dla ludzi nie zawsze może dać pożądany efekt dla kota i człowieka. Dużo rzeczy może sprawdzać się tez przy jednym kocie a gdy jest ich kilka w domu to wchodzą problemy behawioralne jeśli kot lub koty maja silniejsze poczucie terytorialnosci. Przy niektórych 2 kotach może być tak ze nawet zwykła kryta kuweta może dać poczucie leku
#odkurzacz #sprzatanie #koty #zwierzaczki #elektronika
Polecam taką kuwetę, kot wychodząc nie wyciąga żwirku poza. Pierwotnie żeby pies mu nie właził ale wyszło 2w1.
Klik
Mój