Wpis z mikrobloga

Faktyczne 14 Pro wypada licho w kwestii baterii? Obecny Samsung trzyma 3-4h SOT i to jest tragedia. Z drugiej strony 15 Pro ma mocniejszy procek i baterie podobnej pojemności, rozumiem że nowszy model też może na to cierpieć? Alternatywą mógłby być 14 Pro Max, ale to już ciężkie i duże bydle. #iphone #apple
  • 9
  • Odpowiedz
Nowy 14 pro wykręcał mi 11h SOT

@Viperer: to jest oszukaństwo apla, ten SOT jest za 24h a nie od ostatniego ładowania, jak byś w ciągu 24h ładował tel 3x to SOT nadal by był 11h :)
Żeby policzyć realny SOT to musisz ręcznie od ok 8 (czy o której tam odpiąłeś od ładowarki) klikać segment po segmencie i dodawać. w przypadku Twojego screena aż tak dużo to nie zmieni, ale
  • Odpowiedz
@XNiemcu: pamiętaj, że nowy telefon na początku będzie szybciej padał, szczególnie jak ktoś ma sporo zdjęć (wykrywanie twarzy, analiza głębi ostrości itd. + indeksowanie plików pod wyszukiwanie itp.).

Ludzie na 15 pro też już narzekają, że SOT 4h, a u mnie np. dziś 2h SOT i 15% spadło
  • Odpowiedz
@kabzior: no to przecież tu masz ostatnie 24h. Policz sobie, widać kiedy był ładowany xD zmieni tyle co około 15 min między 3:00-9:00, czyli nadal 11h xD
  • Odpowiedz
@Viperer: nie mogę sobie policzyć, bo to trzeba klikać każdy segment od odłączenia od ładowarki i wtedy ten segment zostaje zielony a reszta się wyszarza i dane są tylko dla tego segmentu. i tak segment po segmencie trzeba na piechotę zsumować.
inaczej to nie ma sensu, bo skoro SOT jest podawany za 24h to równie dobrze możesz odłączyć tel od ładowarki przy 99%, zrobić screenshota i będziesz miał SOT 11h z
  • Odpowiedz
@kabzior: podpowiem, że pełny słupek to 60 min, a połowa to 30 min. Oszacować sobie możesz, najwyżej wyjdzie Ci 10h. A jak widać ładowany nie był, masz nawet napisane, że ostatnio był podłączony o 7:42, co widać też na słupkach.

Ale spoko, jak się przypomnisz, a ja nie podłącze telefonu w samochodzie do CarPlay to dostaniesz +/-10 screenów z dzisiejszego SOT z 15 pro xD
  • Odpowiedz
@Viperer: spoko, to nie jest tak że bardzo (albo w ogóle) mi na tym zależy :)
po prostu sam dopiero niedawno odkryłem że aple wali w bambuko z tym podawaniem SOT
  • Odpowiedz
@kabzior: no z tym się zgadzam, trzeba zrozumieć jak działają te wykresy. Większość ludzi nawet nie wie, że takie coś istnieje.. ale akurat z tego screena jasno wynika ile było SOT.

Ciekawostka jest taka, że po odłączeniu od ładowarki (niezależnie czy to będzie 100% czy 13%) pierwszy procent zawsze będzie spadał wolniej niż kolejne. To też widać na screenie, gdzie praktycznie 1h jest na 100%. Jak dla mnie to też jakiś
  • Odpowiedz