Wpis z mikrobloga

@matkuma: nich sie jakis hr wypowie, z tego co rozumiem to trzeba wykorzysta zalegly do 30 wrz, ale jak nie wykorzystasz to ci nie przepada, bardziej chodzi o to ze do pracodawcy moze sie pip przyczepic, czemu pracownik nie wykorzystał tego urlopu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 ok, bo już miałem lecieć jutro wkorwiony do szefa że nic nie wspomina. Czyli jak nie zacznę urlopu 2022 roku do końca września 2023r to napewno nie przepadnie
  • Odpowiedz
ok, ale już nie wiem, bo pisze ze trzeba do końca 30 września, a znowu też czytam że przepada dopiero po 3 latach

@matkuma: Do konca wrzesnia pracodawca powinien Cie wyslac na zalegly urlop (ten z zeszlego roku jai CI zostal) Jak tego nie zrobi (pomimo ze powinien) to urlop przepadnie po 3 latach.
  • Odpowiedz
do końca września trzeba rozpocząć urlop, ale może trwać w październiku;) przekroczenie terminu = naruszenie praw pracowniczych

@Czerwony_jak_WIG20: Niby tak - bo do konca wrzesnia masz wykorzystac zalegly a nie go rozpoczac - racja.

To skad w takim razie przepis ktory mowi ze urlop sie przedawnia po 3 latach? Ten przepis sankcjonuje niewyslanie na zalegly :)))
  • Odpowiedz
@gorzki99: normalnie. Nie wyklucza. Urlop zaległy ma zostać rozpoczęty do końca września, ALE gdyby nie został rozpoczęty, to pracodawca ma przewalone, a prawo do zaległego urlopu tracisz dopiero po 3 latach.

Innymi słowy, jeśli pracodawca nie wyśle cię na urlop do końca września, to go nie tracisz.
  • Odpowiedz
to go nie tracisz.

@Czerwony_jak_WIG20: Tracisz go po 3 latatch. Tez bylem zdziwiony ze urlop przepada ale kiedys byla dosc glosna sprawa ze jakiestam (chyba sedia czy ktos) nie byl na urlopie od X lat. I chodzilo o to ze jakby pracodaa mial mu wyplacic to byloby w uj kasy. A sie okazalo ze po 3 latach urlop przepada :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 @gorzki99 @Czerwony_jak_WIG20
Dziś taki numer, nowy miesiąc pracy i brak mnie na liście obecności do podpisu, miesiąc temu innego pracownika nie było na liście ale jak zgłoscił to go dopisali. Zgłosilem kierownikowi ze brak mnie na liście obecności, moje pytanie to czy przez to ja mam jakieś problemy ?, np ciągłość pracy ? (pracuje 12 lat i pierwsze taki numer)
  • Odpowiedz