Wpis z mikrobloga

2 miesiące minęły jak z bicza strzelił i nie żałuję wyniesienia się z grajdoła ani trochę. W pracy super, nowe miejsce też, pomimo nieznajomości oficjalnych języków urzędowych - o dziwo urzędnicy wszędzie są uprzejmi, pomocni, nikt nie pracuje za karę i wszystko idzie sprawnie (praktycznie od ręki).

Jedynie żałuję, że nie wyniosłem się z Polski wcześniej - chociaż z drugiej strony w Polsce udało mi się zbudować niezłe CV, żeby za granicą startować z ludzkiego poziomu.

Co najbardziej doceniam? Skuteczne odseparowanie się od polskiego piekiełka politycznego. Czy warto emigrować? Ja uważam, że warto. Z punktu widzenia ekonomicznego opłaca się nawet wyemigrować robić na magazynie, a jeżeli ktoś już jest specjalistą w dużym przedsiębiorstwie międzynarodowym ze znajomością angielskiego czy jakiegoś dodatkowego języka obcego, to nie ma co się zastanawiać.

Zawsze można wrócić, o ile będzie do czego, patrząc na to co się wyprawia.

#pracbaza #emigracja #korposwiat
  • 9
Tam nie ma tyle ssc gdzie bierze się każdego co excel ogarnie

@bartez_94:

i to przez to mam wrażenie u nas mówi się o pracy "w korpo" gdzie "trzeba umieć excela", a nie, że pracujesz w finansach, rachunkowości, biznesie, gdziekolwiek.

Bo u nas tego biznesu nie ma, a głównie są takie stworki. Jak zaczynałem pracować w jakimś 2017 to tak było i dalej się nie zmieniło.
@crewlove: no u nas jest mało sensownych stanowisk i tu jest problem. Łatwo znaleźć pracę juniorom co jest trudne tam bo jest ich mało, ale jak chcesz coś porządnego to nagle się okazuje, że albo nie ma albo nie masz doświadczenia bo gdzie je zdobyć xD Raczej nie w księgowaniu faktury.
@kimunyest95 Fajnie, patrzysz na emigrację przez różowe okulary zapominając, że choćbyś nie wiem jak znał lokalny język zawsze będziesz tam auslanderem i nie pozbędziesz się tej łatki do końca swoich dni. Miłego pobytu!
@bartez_94: Tak, ja teraz próbuję uciec z bankierki i szukam alternatyw. Niestety jak opisaliśmy. U nas tego biznesu prawie w ogóle nie ma, czasami mam wrażenie, że szczytem większości PL przedsiębiorstw to jest dział controllingu. A gdzie tu dopiero jakiś corporate development, prezes od tego jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciężko, ciężko.