Wpis z mikrobloga

  • 0
@Polnischefuhrer na piwie się nie znam ale na tym bulgotaniu trochę tak. Patrząc na wodę w rurce i to jak jest ułożona, widać, że chodzi, tylko zapewne powoli i po cichu. Inaczej w każdym pojemniczku tej rurki byłoby po tyle samo wody.
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer

3 pierw drożdże piwowarskie z Browina


Lagerowe czy Ale?

Wsypałeś każdorazowo po całej paczce?

Temp. pokojowa


Aaa, to wszystko jasne xDDD

Temperatura pokojowa – oznacza temperaturę z zakresu od 15 do 25 °C


Weź nie żartuj i zmierz :) To mega różnica czy bliżej 15, czy 25.
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: zamknij wiadro i zostaw na kilka dni, nie zaglądaj do niego. drożdże muszą posprzątać syf po sobie, a pewnie dojedzą jeszcze trochę cukrów. Jeśli fermentor za duży to nie będzie bulkać tak intensywnie. A jeśli masz nieszczelność, to i tak sie nie martw. Najważniejsze żeby żaden owad do środka nie wlazł. Po tych kilku dniach sprawdź blg, potem sprawdź jeszcze raz dwa dni później. Jeśli nic się nie zmieni, możesz
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Imho trochę za dużo drożdźy dałeś Miras.. Zamiast pół paczki na 10l dałeś dwie całe xD (sypałeś je tak z góry czy robiłeś rehydratyzację?)

Tak jak mówi @lunga pewnie już większość odfermentowane, sprawdziłbym blg.

Swoją drogą, mam bardzo słabe doświadczenie z fermentowaniem S04 w tak wysokiej temperaturze. (15-20 ideolo)

Pomyśl nad kvejkami xD

Zostaw to na "cichą" jeszcze z dwa dni. Będzie trochę kłopotu, żeby dobrze odfiltrować osad z takiej
  • Odpowiedz
@kurczakos1: ja to robiłem na Janusza, myślałem że nie zaszkodzi skoro i tak się mnożą ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakie drożdże polecasz tak na przyszłość? Te z browina sypalem z góry ale temp miała ok 29 stopni a te S04 uwodniłem i dałem dzień po jak nic się nie działo i rurka miała wyrównany poziom. Mam nadzieję że cokolwiek pijalnego z tego wyjdzie. W każdym bądź razie
  • Odpowiedz