Wpis z mikrobloga

Ukraińcy nie wiedzą co robią. Bo właśnie nam powiedzieli, że pomoc dla Ukrainy nie jest żadną walutą, ale rzekomym obowiązkiem z naszej strony.
Jeśli Polska np. w wyniku powstania koalicji PiS-Konfederacja, oraz kolejne kraje i rządy wyciągną z tego oczywistą lekcję, to może sie okazać, że wyczerpie się ta gotowość bezinteresownej pomocy, odwzajemnianej taką małostkowością jak teraz.

#ukraina #rosja #wojna #polityka #pis #konfederacja #geopolityka
  • 9
@IdillaMZ: należy oderwać ten spór od pomocy. Raz że należy udawać że wszystko rozgrywa się jakby tej wojny nie było i taki spór miałby miejsce w normalnych warunkach pokoju. Ja wiem ze nie, bo sytuacji że zbożem by nie było, ale byłaby taka jak z przewoznikami od kilku lat, też by nas irytowała, tylko nie było by zabarwienia pomocowego. Państwa czasami się kłócą o interesy. Cywilizowani się sądzą, rosja wjeżdża. Dwa
@JPRW: Nie kłam bo wielokrotnie właśnie to podkreślałem, ze PiS to źle rozegrał. Ale Ukraina nie ma prawa w takiej sytuacji jakiej jest, by zmuszać Polskę by zrobiła sobie krzywdę w ich interesie.

I tak, pomoc dla Ukrainy powinna być walutą, i powinna być monetyzowana. I własnie Ukraincy nam powiedzieli jaki gigantyczny błąd popełniliśmy.

Polska nie robi Ukrainie problemów w Europie, jakkolwiek nasza władza naszym zdaniem by się w tej sprawie
@shmatshiage: @JPRW: Według mnie ta narracja poszła za daleko. Przede wszystkim Ukraina toczy swoją wojnę o niepodległosć, w drugiej kolejny zmniejsza problemy NATO na wschodniej flance.
Właśnie się okazalo, że to optyka skrajnej prawicy jest do pewnego stopnia celna, bo Ukraina traktuje naszą pomoc jak coś co się jej nalezy, jako coś niezależnego od nas - być może wierzą w to, ze USA i zachód Polskę i tak by zmusił
Ale Ukraina nie ma prawa w takiej sytuacji jakiej jest, by zmuszać Polskę by zrobiła sobie krzywdę w ich interesie.

@IdillaMZ: Ukraina nikogo do niczego nie zmusza. Ukraina chce realizacji porozumienia, na które POLSKA SIĘ ZGODZIŁA. I ma 100% racji pod względem prawnym.

I tak, pomoc dla Ukrainy powinna być walutą, i powinna być monetyzowana. I własnie Ukraincy nam powiedzieli jaki gigantyczny błąd popełniliśmy.

@IdillaMZ: No to jeśli przyjąć ten
@JPRW: Myślę, że nieświadomie bardzo dobrze przedstawiasz jak tę problematykę widziałaby opozycja okołopatformerska. Niestety, mimo, że bardzo nie podoba mi się obecna ekipa i będę głosował przeciwko niej, to nie mam żadnych złudzeń, że alternatywa będzie jeszcze bardziej naiwna wobec Ukrainy i zachodu, jeszcze bardziej serwilistyczna.
To wypływa z tego przekonania, ze sami nic nie możemy.

Polska jest dużym, kluczowym i decydującym krajem w tym regionie. Z relatywnie bardzo silną gospodarką.
@IdillaMZ: wiesz, Czesi też nas skarżyli za Turów. Wojny nie było, nie wysyłaliśmy broni, #!$%@? od tego jaka menda jest Babis. Państwa czasami się kłócą i to ostro. Podobnie było z Mozejkami. Konflikty interesów między państwami się zdarzają. Ja nie do końca rozumiem czemu Ukraińcy mieli by rezygnować z dochodzenie roszczeń. Nie uważam żeby mieli rację, ale też niespecjalnie znam temat, zakładam że idą po arbitraz bo chcą pojechać na tym