Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Tag przegryw od jakiegoś czasu jest bardzo toksyczny. Nie dlatego, że użytkownicy są jakoś specjalnie agresywni, ale dlatego że promuje się na nim bardzo mocno, postawę identyczną jak przy wyuczonej bezradności. Nic nie możesz zrobić aby poprawić swoją sytuację, winni są wszyscy dookoła, a jeżeli coś zrobiłeś i się udało, to jesteś oski a nie przegryw, bo jakbyś był "prawdziwym" przegrywem to by się nie udało.

A prawda jest taka, że zawsze możesz coś zrobić by poprawić swój los. Tylko musisz przestać obwiniać innych i zdać sobie sprawę, że jednak masz wpływ na swój los. Bo masz, ale użalanie się nad sobą, jak to nie miałeś źle w życiu, jak to środowisko w szkole Cię skrzywdziło, jak to rodzice nie zapewnili Ci dobrego startu, nic nie zmienia. Daje chwilową ulgę, ale nie poprawia Twojej sytuacji.

Ponieważ większość na tagu narzeka na samotność, napiszę w punktach jak ja to widzę.

1. Zawsze da się coś zrobić by poprawić swoją sytuację.

2. Aby mieć dobre relacje z drugim człowiekiem musisz reprezentować dla niego jakąś wartość. Przy czym każdy postrzega tą wartość inaczej i w zdecydowanej większości wypadków wystarczy jak będziesz po prostu sympatyczny przez co druga osoba będzie lubić mieć Cię w swoim otoczeniu.

3. Nigdy nie uda Ci się zadowolić wszystkich. Są osoby które nigdy Cię nie polubią, oraz takie których Ty nigdy nie polubisz. Ale nie musisz zadowalać wszystkich. Wystarczy jedna czy dwie osoby z którymi będziesz mógł swobodnie porozmawiać. Mam na myśli relacje koleżeńskie, nie musisz od razu szukać różowej do związku.

4. Lokalna ocena swojej sytuacji - czyli koniec z porównywaniem się do innych. Twoja sytuacja jest indywidualna i porównywanie jej do innych nic nie zmienia, a właściwie to pogarsza sprawę bo szukasz sobie wymówek by nic nie robić. Ile razy nie zrobiłeś czegoś co mogłoby zadziałać, ale przeczytałeś na tagu że nie warto bo komuś się nie sprawdziło. Skąd wiesz, że u Ciebie się nie sprawdzi? Zwłaszcza, że są ludzie którym pomogło. Albo ile razy odechciało Ci się starać bo jakiś oskarek deweloperski ma wszystko podane na tacy, a Ty nie?
Tak wiem, są ludzie którzy mają naprawdę ciężko, ale twoja sytuacja jest inna. Inna niż u 100% przegrywa, jak też inna niż u oskarka. Szukaj rozwiązań do swojej sytuacji. Zacznij od czytania innych źródeł niż tag przegryw i niesłuchania rad od innych toksycznych przegrywów. Może się okaże, że ta znienawidzona na tagu terapia, jest właśnie dla Ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

5. Ale ja nie mam social skilli bo źli rodzice, bo szkoła itp. Po pierwsze skąd wiesz, że nie masz? Przecież miałeś w swoim życiu jakieś relacje z innymi ludźmi. A po drugie nigdy nie zastosowałeś swoich skilli w środowisku w którym dobrze się czujesz. Znajdź ludzi, którzy też będą się dobrze w nim czuć i spróbuj - to jest bardzo ogólna rada, ale nie znam twojej sytuacji, więc innej dać nie mogę. Nikt nie zna Twojej sytuacji lepiej niż Ty.

6. Wygląd się liczy i można coś zdziałać na tym polu. Tak, da się. Tutaj też nie porównuj się do kwadratoszczękich chadów, tylko zrób to co możesz. Np. jak jesteś ulany to schudnij, a może musisz przytyć? Możesz też zacząć ćwiczyć, no i ogólnie zacznij wyglądać po prostu schludnie. Czyli dbaj o higienę, gol się, chodź w czystych ciuchach - są ludzie którzy mają z tym problem. Jak będziesz wyglądał schludnie to nikt nie będzie się na Ciebie dziwnie patrzył. A Ty będziesz bardziej pewny siebie.

Tak to widzę. A Ty jak myślisz, it's over, czy jednak da się coś zmienić?

#przegryw #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30stce #incel #psychoterapia #psychologia #feels #samotnosc

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. Zawsze da się coś zrobić by poprawić swoją sytuację.

Powiedz to osobom niepelnosprawnym albo nie daj boze sparalizowanym

4. Lokalna ocena swojej sytuacji - czyli koniec z porównywaniem się do innych. Twoja sytuacja jest indywidualna i porównywanie jej do innych nic nie zmienia, a właściwie to pogarsza sprawę bo szukasz sobie wymówek by nic nie robić

To
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Pandillero
Wyleczyć może nie, ale pewnie są sposoby aby sobie lepiej radzić mając te przypadłości. Z resztą samo zdiagnozowanie u siebie tych chorób (nie wiem czy to dobre słowo), to już bardzo dużo. Na pewno wymaga to wiele wysiłku, bo poprzedzone jest sporą ilością przemyśleń na swój temat, oraz poszukiwaniem odpowiedzi w wielu miejscach.

• Odpowiedz
Wyleczyć może nie, ale pewnie są sposoby aby sobie lepiej radzić mając te przypadłości.

@mirko_anonim: co nie zmienia faktu, że dalej będzie pełno takich gości jak ty, którzy na wieść o tym, że ktoś nie chce sobie szukać związku będzie reagować jakąś defensywną postawą albo tak jak teraz zgrywać proroka xD Nara, wrócę jak znajdę tego człowieka, który cię prosił o poradę.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Pandillero
Defensywną postawą?
Nie pisałem nic o związkach. Chyba Tobie się załączył jakiś mechanizm obronny xD
Najlepiej będzie jak poszukasz przyczyny takiej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Wyleczyć może nie, ale pewnie są sposoby aby sobie lepiej radzić mając te przypadłości.

Nie ma praktycznie terapii dla dorosłych autystyków w Polsce, bo państwo ma to w dupie, a terapeuci wolą zarabiać na innych
  • Odpowiedz