Wpis z mikrobloga

#strzelectwo Zrobiłem niedawno patent strzelecki, czy warto teraz iść w dalsze kroki do pozwolenia na broń czy lepiej zacząć od nowego roku? Nie wiem czy wyrobiłbym się ze startami aby utrzymać pozwolenie jeszcze w tym roku, co myślicie?
  • 7
@hans_moleman: jak dobrze trafisz to część klubów robi zawody ostatniej szansy i jesteś wtedy w stanie wyrobić wszystkie starty na jednych zawodach (4 konkurencje z broni głównej, 2 z dodatkowych). Pozwolenie dostaniesz nawet bez startów, kwestia tego, żebyś miał w nowym roku czynną licencję i to do niej potrzebujesz starty w aktualnym. Bez licencji pozwolenia sportowego nie utrzymasz.
Ogolnie to na licencję czekasz chyba do miesiąca max (u mnie się pospieszyli
@hans_moleman: rób w tym roku, ja zrobiłem tak że poczekałem bo myślałem tak jak Ty i temat się przeciągnął do końca maja :)

a bo tu coś pzss z wnioskiem nie tak zrobił, a tu się spóźnili z licencją bla bla bla

zawody opykasz bez problemu
ez licencji pozwolenia sportowego nie utrzymasz.

@kasiknocheinmal: Tu się nie rozpędzajmy, WPA mają taki burdel i są tak zawalone pracą, że nie mają czasu na weryfikowanie.
Znam 3 osoby, które 2-3 rok z rzędu nie przedłużyły licencji i czekają na kontakt z WPA i się doczekać nie mogą. XD

No i poza tym klub zawsze może zorganizować egzamin na przedłużenie licencji dla osób, które nie wyrobiły odpowiedniej ilości startów, żeby przedłużyć
@Polinik: tylko po co liczyć na farta z weryfikacją albo na dodatkowe egzaminy, skoro można to załatwić kulturalnie wszystko na czas. Spokojnie zdąży. A w nowym roku szybko zaliczyć wymagane minimum, a potem się bawić dla przyjemności.
@kasiknocheinmal:
Nie ma większego sensu.
Chciałem tylko zauważyć, że nie odbębnie startów nie oznacza, że w nowy rok obudzi nas Policja z nakazem wydania zabawek bo cofnięto pozwolenie.
Zanim do tego dojdzie -- wyślą najpierw pismo, że wg nich ustała ważna przyczyna i że oczekują przesłania kopii licencji.
A tę można albo ogarnąć w klubie, który może zorganizować egzamin przedłużający.
Albo po prostu przepisać brońki z celu sportowego na kolekcjonerski i