Wpis z mikrobloga

#podroze #kiwi #bilety #pytanie
Gdy sprawdzam bilet lotniczy na kiwi to pokazuje mi się, że połączenie z samodzielnym transferem ale lądowanie i drugi samolot jest z tego samego lotniska wiec o co chodzi/??? czy bać się tego?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NAIZDUP: zależy ile czasu. Bać się należy zawsze, gdy przesiadka jest "na własną rękę", bo jak Ci się nie zepnie (lot się spóźni i nie zdążysz na drugi) no to jesteś w dupie i kupujesz nowy, drogi bilet, bo taki będzie kupowany na ostatnią chwilę. Albo w ogóle nie będzie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@NAIZDUP: ale problem jest w tym, że już wcześniej latałeś z przesiadką na własną rękę, wiesz o co chodzi i wcześniej nie było takiego komunikatu, czy pierwszy raz lecisz z przesiadką, która nie jest gwarantowana przez linię lotniczą?

To że trzeba nadać od nowa bagaż (jeśli masz nadawany) to zupełnie normalne w przesiadkach organizowanych samodzielnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@kishibashi: latałem z przesiadka ale zawsze byla ta sama linia. ale co powinienem się bać tego co pisze? np. wizzair do rzymu czy francji póżniej 8 godzin przesiadki i lot dalej inna linią. czy to problem?
  • Odpowiedz
@NAIZDUP: okej, czyli pierwszy raz. To nie jest de facto lot z przesiadką. Lot z przesiadką polega na tym, że jest wystawiony na jednym bilecie i jest wykonywany zazwyczaj przez jedną linię (czasami przez dwie i więcej, ale na podstawie wzajemnej umowy). Wtedy za całą trasę odpowiada jedna linia i jeśli np. pierwszy lot się opóźni i nie zdążysz na drugi, to wtedy i tak zostanie Ci zapewniony lot do
  • Odpowiedz
@NAIZDUP: na ogół wystarczy, kwestia tego jak kosztowo wyglądają alternatywy, czy bierzesz więcej niż bagaż podręczny i czy nie będzie wielkiego dramatu jak pierwszy lot się posypie. 8 godzin to dużo czasu i jeśli wszystko przebiegłoby bezproblemowo to spokojnie zdążysz.
  • Odpowiedz
  • 0
@kishibashi: to dopytam jeszcze. jeżeli kupuje bilet normalny na stronie ale płatnosc jest tylko w dolarach albo w euro to gdy wybiore miejsca i taryfe i przejde do płatnosci to np 500 dolarów bede mógł zapłacic ze swojego konta w złotówkach bo to zostanie przewalutowane automatyczne tak czy musze kupic dolary i dopiero wtedy zaplacic?
  • Odpowiedz
@NAIZDUP: zostanie automatycznie przewalutowane, tylko istotne jest żebyś miał jakieś sensowne konto o korzystnych warunkach przewalutowania. Z innego też przewalutuje, tylko kurs będzie słaby.
  • Odpowiedz
@NAIZDUP: no ja specjalistą od kont bankowych nie jestem żebym wiedział. Poza tym bank może mieć w ofercie różne konta z różnymi konfiguracjami. Na Twoim miejscu po prostu dowiedziałbym się od banku albo spróbowałbym coś kupić na małą kwotę w usd/eur i na tej podstawie można sobie ocenić kurs.
  • Odpowiedz