Wpis z mikrobloga

#pracbaza #praca #pracazdalna

Witam,
mam taki problem z wykonawcą. Był u mnie 3 razy przed wykonaniem usługi, a ostatniego dnia przedstawił mi rachunek 25-27k PLN wyższy od spodziewanego. Głównym błędem po jego stronie było niedoszacowanie ilości m2. Zbierałem budżet od września zeszłego roku i nie ma opcji, żeby urodził tyle kasy. Gość jest w porządku i powiedział, że poczeka, ale żebym spłacał regularnie. W takich okolicznościach spłata tego zajmie mi ok. półtora roku. Pracuję na co dzień w korpo w finansach.

Czy macie jakieś pomysły jak mógłbym dorobić sobie zdalnie? Czy są oferty pracy na zdalnego analityka na pół etatu?
Może coś w Excelu potrzeba zrobić? Jakieś analizy czy rekomendacje?

Wypok to grupa naprawdę różnych ludzi. Może ktoś wpadnie na jakiś dobry pomysł?

PS. Koleżanka pracowała jako kontroler do spraw należności. Codziennie pobierała listę faktur niezapłaconych z jednego programu, listę przelewów z drugiego programu i ręcznie przepisywała z jednej do drugiej tabeli, po czym wysyłała listę niezapłaconych faktur do windykacji. Zajmowało to jej cały dzień. Któregoś dnia napisałem jej skrypt w Excel, który robił to automatycznie. Skróciłem jej dzień z 8h do 10 minut.
Zwolniła się i myślałem, że wejdę na jej miejsce zdalnie i ogarnę temat w 10 min rano za jej pensję, ale któryś z kierowników wstawił tam swoją rodzinę.
  • 9
@siemasz_ziomek: to są realia dzisiejszej budowlanki. Gość był 3 razy na wizycie, mierzył i wyceniał. Pomylił się o jakieś 30% w liczbie metrów kwadratowych i bieżących. 4k PLN z tego, to są roboty dodatkowe. Resztą to błędne pomiary. Ja byłem z nim umówiony na cenę z metra.
@artur-hemingway: ja również w to nie wierzę, mnie wywaliliby z roboty za 10% błędu. Gość robi to 20 kilka lat. Rozmawiałem w hurtowni. Za głowę się łapali, że mógłby się tyle pomylić. Do czasu mojej wizyty myśleli, że to ja robiłem pomiary. Moim zdaniem duża część tego błędu wynikała z tego, że zapomniał o altanie śmietnikowej oraz taras chciał załatwić jednym schodkiem (30cm wysokości), a jak zaczął robić to zobaczył, że