Wpis z mikrobloga

#zdrowie #jelita #probiotyki #brzuch Mój stolec rzadko kiedy jest normalny czyli typ 3 lub 4 według skali bristolskiej, najczęściej jest to typ 5 lub 6 (czyli prawie biegunka). Zdrowo się odzywiam, ale być może za dużo nabiału jem (codziennie jest kefir, dwa plastry sera żółtego, serek wiejski oraz 250ml mleka) oraz ćwiczę 3 razy w tygodniu. Lykam maslan sodu i on mi pomaga zmniejszyć dolegliwości w lewym podbrzuszu. Może jakiś probiotyk mógłby pomóc? #dieta
zaciskk - #zdrowie  #jelita #probiotyki #brzuch Mój stolec rzadko kiedy jest normalny...

źródło: KALPRO_grafika_Brisolska-skala_2019_01_03-2

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaciskk: co to znaczy zdrowo się odżywiam? Przedstaw przykładowe posiłki z jednego dnia? BTW może masz problemy z trawieniem białka krowiego lub laktozy. Jeżeli to pierwsze to szukaj nabiału z białkiem A2, jeżeli to drugie to jedz enzymy laktazy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@DrGreen_2 rano 5 jajek i garść orzechów wloskich, później kanapki z chleba razowego (sam piekę) 200gram, warzywo i serek wiejski, później banan i kefir, później płatki owsiane 120g i mleko 250g, później 120g ryżu brązowego i kurak
  • Odpowiedz
@zaciskk: To co na pewno warto rozważyć to:
1. Więcej warzyw, błonnik jest mega istotny, do obiadu możesz dorzucić po prostu jedną dużą (solidna szklana miska) sałatkę
2. Pilnować przerw między posiłkami, conajmniej 3h bez podjadania (doczytaj o kompleksie mioelektrycznym)
3. Włączyć do diety fermentowaną żywność (kiszonki, zakwasy itp.)
4. Z suplementów wspomagających trawienie obczaj olej oregano, berberynę, cynamon, kurkuminę (oczywiście nie wszystko na raz)
5. Zbadać się pod kątem
  • Odpowiedz
@zaciskk: Nie mieszać picia i jedzenia. Także niektóre potrawy będą się "gryzły" w układzie pokarmowym.

Poza tym luźniejsza kupa jest zdrowsza od zatwardzenia.
  • Odpowiedz