Wpis z mikrobloga

Mamy tu samych informatykow, to moze ktos mi podpowie :)
Mieszkam w domku, jedno pietro. Internet sobie dochodzi po kablu do routera ISP - do tego routera mam podpiety mesh.
TP Link Deco. Drugi jest w salonie na klatce schodowej miedzy pietrami. Na gorze w pokoju syna jest trzeci.
Calkiem sporo jak na 120m, ale byly to podpialem.
Czasem wszystko jest ok, ale sa tygodnie, gdzie w ogole nie idzie korzystac z internetu - na dole spowalnia, na gorze zrywa.
Jako, ze pracuje 50/50 home office to jest to masakrycznie wkurzajace.
Pytania:
1. Jak sprawdzic jakosc wifi w poszczegolnych punktach domu ? - jakies apki na iphone, raspberry/pc z donglem sdr ?
2. Gdzie zerknac w ustawienia, co moze miec wplyw ?
#wifi #pcmasterrace #siecikomputerowe
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kotletowsky: Cały ten "mesh" to się nadaje do drewnianych domków a nie pomiędzy betonowe stropy. A deco to już jest całkiem ułomne, tam nic nie sprawdzisz, se możesz ssid i hasło ustawić i koniec - nie dość że tylko apka to jeszcze jak dla debili. Chcesz dobrze ciągnij kable i połącz to co masz przewodami, chcesz lepiej ciągnij kable i instaluj normalne AP które wspierają roaming - czyli 802.11r/k/v a
  • Odpowiedz
jak nie mam możliwości puścić kabli

@kotletowsky: To jest zawsze zadziwiające, jakoś dało się przeorać pół świata i położyć te tysiące kilometrów kabli, a jakoś w mieszkaniach ludzie mają ogromny problem z tymi kilkoma metrami :)
  • Odpowiedz