Wpis z mikrobloga

Opanowałem juz bardzo dobrze metodę LBL, ale ułożenie 3x3 zajmuje mi 50 sec. W jaki sposób podejść do bardziej zaawansowanych metod? Wiem, że przez praktykę, ale czy trzeba po prostu wbijać algorytmy na pamięć do głowy?
Czy sposób na Friedricha będzie ok? W przyszłości chciałbym nauczyć się blinda :)

#kostkarubika
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grap32: tak, zacznij opanowywać Friedricha, a zejść możesz jeszcze ze 20-30 sec. opanowując same PLL-e. Myślę, że zacznij od tego. A algorytmów musisz się wykuć na pamięć, na szczęście po pewnym czasie pojawi się pamięć mięśniowa i mózg odpocznie ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@npwjsn: podobnie było z tą podstawową metodą i teraz jestem na etapie, że kostka jakby sama się układa, bez myślenia jakie ruchy składają się na poszczególne etapy lbl. Czytałem jakieś wprowadzenie i już wiem, że za każdym razem krzyż można ułożyć w mniej niż 8 ruchów, ale na dzień dzisiejszy wciąż ciężko wykręcić mi taki wynik intuicyjne...

@inzynier_robert głupoty? Inni oglądają seriale, imprezują albo grają maniakalnie w gry komputerowe.
  • Odpowiedz
@grap32: też się uczę układać. Umiem dobrze LBL, ale kurczę robienie białego crossa mi zajmuje zbyt dużo czasu : / nie mam jakoś wyobraźni przestrzennej, żeby to szybko ogarnąć.

Może niepotrzebnie nauczyłem się też 4x4 i 5x5 podstawowymi metodami. Zamiast tego mogłem katować crossa.
  • Odpowiedz
@grap32: jak uczyłeś się algorytmów LBL. Ja bez problemu mogę ułożyć białą warstwę i literę T na bokach bez algorytmu tylko na czuja, ale dalej nie potrafię bez instrukcji.
  • Odpowiedz