Wpis z mikrobloga

@daeun: Co ty #!$%@?, jakie 10 lat xD. Headsety BT są od 2000 roku+, sam swój pierwszy miałem bodaj w 2007.
Zresztą o czym w ogóle rozmowa, jak zwykła rozmowa przez telefon z nim przy łbie to znacznie, znacznie silniejsze "promieniowanie" niż ten BT.
  • Odpowiedz
@daeun konsensus naukowy jest taki, że promieniowanie niejonizujące nie wykazuje szkodliwego działania. Sam twierdzisz, że "być może za kilkanaście lat poznamy negatywne skutki". Nie masz więc pytań do człowieka, który twierdzi, że bluetooth uszkadza mózg i zaznacza słuchawkę czerwoną strzałką, żebyś wiedział co ma na myśli, ale pytasz o to skąd 100% pewności, że gość się myli. Głosujesz na konfederację? XD
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: obecnie używane słuchawki Bluetooth od 5.0 działają na innej częstotliwości i używają innych ramek. Zostawili nazwę tylko ze względów marketingowych.
  • Odpowiedz
  • 0
nie są

@kaspil: ale to raczej wyjątki chyba jak chodzi o audio? sam mam słuchawki BT5.2 które łączą się bez problemu ze starym sprzętem audio (w trybie nadawania) w wersji na pewno sprzed BT 4 (nie wiem nawet jaka to wersja), i odwrotnie, ostatnio jakoś odgrzebałem i uruchomiłem ponad 15-letnie słuchawki które działały z najnowszym macbookiem i pixelem (BT 5.2).

O ile standard bluetooth uważam za straszną sieczkę i generalnie
  • Odpowiedz
  • 2
@kaspil: ja nie twierdziłem że najnowsze słuchawki działają z każdą wersją, tylko że generalnie nie ma problemu z kompatybilnością wsteczną i podałem przykład o rozpiętości wieku urządzeń nawet kilkunastu lat.

to podłącz słuchawki bluetooth 5.0 do 20-letniego laptopa.

@kaspil: przesadzasz. 20 lat temu Bluetooth w laptopie to była rzadkość i nie istniał jeszcze profil A2DP, więc siłą rzeczy nie dało się wtedy przesłać muzyki przez BT, który maksymalnie
  • Odpowiedz
" przypadku nowych technologii i urządzeń, zawsze istnieje potrzeba dalszych badań i monitorowania, zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej."
  • Odpowiedz
  • 0
@kaspil: właściwie to w dalszym ciągu powinny być kompatybilne z HFP/HSP, bo do dzisiaj te profile są obsługiwane przez chyba wszystkie słuchawki
  • Odpowiedz
@gl0wa: nie to żebym bronił szurow z konfy. Ale lepiej nie używać niż używać. Ale to musielibyśmy się cofnąć do średniowiecza albo żyć jak Chuck McGill z Better call Saul
  • Odpowiedz
to podłącz słuchawki bluetooth 5.0 do 20-letniego laptopa.

czyli nie są kompatybilne ¯\(ツ)/¯

@kaspil: @gl0wa że jak? Nie wiem do jakiej wersji bluetooth się odnosisz, ale słuchawki w wersji 5.x podłączyłem do laptopa z BT 4.x
update - laptop ma 12 lat, bluetooth 3.0 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz