Wpis z mikrobloga

Jest na sali lekarz? Ile trwa USG piersi?

Czekam na swoją kolej, przede mną były 3 osoby gdy przyszłam. Siedzę tu już godzinę i udało się zrobić 1 osobę przez ten czas, 2 siedzi w gabinecie już pół godziny. Co oni tam robią tyle czasu?
Ostatnio miałam USG brzucha i trwało to 2 minuty, plus drugie 2 czekania na korytarzu na wynik. A cycki to się ile bada?

#lekarz #sluzbazdrowia #zalesie
  • 10
@rudyba: tyle samo co brzuch, to są 3-4 minuty samego badania na cycka + przygotowanie i potem starcie żelu, ubranie się, ewentualnie jakieś papiery do wypełnienia, ale całość nie powinna zająć więcej niż jakieś 15-20 minut jak pisze wyżej mirek

oczywiście pod warunkiem standardowego badania, nie wiadomo co tam dolega wcześniejszym pacjentom
@rudyba Jak są duże piersi albo z licznymi zmianami to by wykonać dobrze USG trzeba się powysilać. Być może wykonują od razu biopsję.

A co do tego ile czasu pacjent spędza w gabinecie - zapewniam Cie ze z punktu widzenia lekarza dokładnie tyle ile potrzeba. Nie trzyma się ich na siłę dłużej:p
@heksengerg @cutecatboy @Wjolka faktycznie samo badanie bardziej czasochłonne niż usg brzucha, jednak lekarz tez lubi sobie pogadać. Dowiedziałam się, ze powinnam gotować kości aby wydobyć żelatynę i ja jeść aby uzupełnić kolagen, z dokładna instrukcja jak to robić. Wykład o suplementacji witaminy D, i ze, przy prawidłowej suplementacji, nie ma opcji na raka czegokolwiek, o tym, czy mój przodek nie był słynnym saneczkarzem, który zginął w okolicy, wypytywał bardzo szczegółowo również o
@Wjolka @heksengerg ciężko stwierdzić, bo się na tym nie znam. Ale trochę mi wbił ćwieka bo mój ortopeda twierdzi, ze nie da się suplementować kolegenu tak aby miał wpływ na stawy, a ginekolog, ze mam jeść żelatynę z wygotowanych kości. Logika podpowiada aby wierzyć jednak ortopedzie.