Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki( ͡° ͜ʖ ͡°) postanowiłem popróbować z #centos i pojawiła się jedna rzecz, której nie rozumumiem. Mam usera o nazwie test jest w grupie suders, ale gdy chce np zainstalować mc to po wpisaniu komendy sudo yum install mc system chce podania hasła do usera test, a następnie dostaje komunikat, że test nie ma pozwolenia na instalacje. Czy ja czegoś nie rozumiem, czy tak po prostu działa centos, że trzeba się przelogowywać na roota, żeby wykonać jakąś operacje¯\(ツ)/¯
#linux
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zoomer21_: tak, nie rozumiesz.
Polecam dnf zamiast yum (yum to tylko nakładka na dnf)
„Jest w sudoersach” niczego nie opisuje.
Dodaj użytkownika do grupy 'wheel', przeloguj się i spróbuj jeszcze raz.
  • Odpowiedz
@zoomer21_: masz zawsze polecenie su -, gdzie na konsoli przechodzisz na roota, zeby wykonac polecenie. To nie ubuntu, ze kazdy moze odpalic sobie polecenie wymagajace praw roota
  • Odpowiedz
@walenty-merkel: ubuntu i podobne to taka proba pogodzenia dwoch przeciwstawnych rzeczy. Systemu domowego dla jednego uzytkownika z systemem z zalozenia wielouzytkownikowym. Zrobienie z systemu wieloużytkownikowego takiego windowsa xp . To musi tworzyć dziwności. Centos to jednak system oparty o redhat gdzie uzytkownik nie musi byc adminem, bo albo serwer albo workstation w biurze, gdzie admin w razie czego robi zaklęcia zdalnie albo ostaecznie przychodzi i mówi dziwne, u mnie działa.
  • Odpowiedz