Wkuriwa mnie, ze rodzice wciaz próbują mnie "wychowywać" mimo ze mam 20 lat. Jestem dorosłym człowiekiem, mam swoje wartości, zasady, a wciąż traktowany jak dziecko. Żałuję ze wczesniej sie nie buntowalem, wiekszosc przechodzilo swoje bunty w wieku 14-17 lat, a ja zostalem w tyle i zacząłem w wieku lat 19, bo byłem zbyt posłuszny dla rodziców. Teraz mając 20 żałuję tego, a rodzice wciąż uważają ze nie mam prawa do własnych wyborów, poglądów nawet własnej opinii na jakikolwiek temat. Czuje sie upośledzony społecznie #przegryw
@t00b33: uguem częsty scenariusz kolego :D dobrze, że masz tego świadomość, to po pierwsze, a po drugie - mówisz, że 20 lvl to późno, ale uwierz, niektórzy mają tak na 30lvl+
@t00b33: no właśnie niestety musi to polegać na walce, albo jakoś "po dobroci" się dogadacie, albo będziesz musiał stawiać na swoim i robić wbrew ich woli, aczkolwiek dopóki też mieszka się z rodzicami to jest to ciężkie, bo wiadomo - są potem tego negatywne skutki
@NihilizmEgzystencjalny matka nawet myśli ze wielką łaskę mi zrobila godzac sie na maly tatuaż (za który zapłaciłem ze swoich), uważa to ze za dużo luzu mi daje xD no ale bez przesady mam 20 lat i mogę zrobić ze sobą co mi sie podoba, nie potrzebowałem jej zgody ale mówiłem jej ze bede robił itd zeby nie miała potem większych problemów do mnie, eh
@t00b33: rozumiem Cię, dla nich to bez różnicy, czy masz świeżo co 18 lvl, 20, czy 25+, musisz jakoś próbować na różnych płaszczyznach pokazywać, że masz swoje zdanie i robisz po swojemu, bo to po prostu Twoje życie i wybory, że musisz być samodzielny, bo wiecznie z nimi żyć nie będziesz, powodzenia szefie ( ͡º͜ʖ͡º)
@NihilizmEgzystencjalny no i ofc pomijam ze mam go od roku jakoś a i tak słyszę ze wyglądam kak gowno z nim i ze kazdy kto mnie widzi smieje sie ze mnie na pewno
@NihilizmEgzystencjalny dzięki, bede próbował dalej i wszyscy w psychu tak doradzali nawet, a nawet i wyprowadzkę proponowali. Ogarniam pracę ktorej znalezc nie moge zeby odlozyc pieniedze i sie wyprowadzić
@t00b33: ale jest, jak mnie matka #!$%@?ła to trzasnąłem drzwiami i wróciłem po 2 latach na obiad i już nigdy więcej w domu nie mieszkałem więcej niż kilka dni.
@Bad_Wolf Dla mnie nie jest proste, nie mam pieniędzy ani pracy obecnie (szukam od ponad miesiąca), boję sie tez zepsucia relacji z rodzicami, ze nie będę mial dokad wrocic jesli wyprowadzka sie nie uda
@t00b33: a czemu miałoby być inaczej? Przecież nie jesteś samodzielny. Mieszkasz u rodziców. Mama zrobi zakupy, ugotuje, zrobi pranie, posprząta. Rodzice opłacają rachunki.
A skoro tak, to nie jesteś samodzielny - jesteś dzieckiem.
@t00b33: czytałem kiedyś taką książkę psychologiczną i każdy musi przejść w swoim życiu wszystkie te etapy dorastania między innymi również etap buntu jeśli go nie przejdziesz to nie będziesz prawidłowo funkcjonował w społeczeństwie i nie przejdziesz do następnego etapu. Oczywiście jest mozliwe przechodzenie tych etapów później i najczęściej dzieje to się nagle i wtedy następują bardzo szybkie zmiany w życiu człowieka.
#przegryw
@t00b33: ale jest, jak mnie matka #!$%@?ła to trzasnąłem drzwiami i wróciłem po 2 latach na obiad i już nigdy więcej w domu nie mieszkałem więcej niż kilka dni.
@t00b33: agencja pracy za granicą. Będzie ujowo jak uj ale będzie praca i kasa plus wyrwiesz się z domu¯\(ツ)/¯
A skoro tak, to nie jesteś samodzielny - jesteś dzieckiem.