Wpis z mikrobloga

Czy ktoś się orientuje jak to jest z systemem płatniczym Payu i przelewy24 z perspektywy sprzedawcy?
Nie chodzi o sprzedaż z pośrednikiem np. allegro.
Jakie dane klienta widzi sprzedawca jeżeli płatność była za pośrednictwem tych systemów?

#handel #finanse #ecommerce
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@LaurenceFass praktycznie żadnych. wszystkie dane które widzi sprzedawca sam je dostarcza kreując płatność. z praktycznych danych które widać to właściwie tylko kanał płatności, w tym bank jeśli to szybki przelew.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: jak tworzę płatność to podaję do payu czy przelewów: kwotę, numer zamowienia, email klienta i inne takie dane. oni mi odsyłają numer utworzonej transakcji, przypisuję go sobie do zamowienia. a potem po paru minutach wysylają kolejne powiadomienie, ze transkacja o takim id, zmienia status na oplacony czy tam na inny.
Oni wiedzą kto za co zapłacił, ale mi nie przekazują żadnych szczegółowych informacji, poza statusem tej płatności.
  • Odpowiedz
@hellb0y: a gdzie widzisz i jakie dane dokładnie? Bo ja adres też widzę w panelu payu czy przelewy24, ale tak jak pisałem jest to adres, który sam wysyłam, czyli ten który otrzymuję od klienta. Jeśli klient poda randomowe dane typu ul. Kwiatowa 1 00-001 Warszawa, to takie tam zobaczę, czyli nie jest to żadne źródło nieznanych danych o kliencie.
  • Odpowiedz
@kubako: Masz 100% racji we wszystkim co piszesz. Danych bankowych z przelewu nie udostępnia się sklepom. Natomiast pośrednik płatności wie wszystko co jest na standardowej formatce przelewu ze strony banku i identyfikuje go po własnym, wewnętrznym numerze w razie konieczności.
  • Odpowiedz