Wpis z mikrobloga

#komputery Komputer w rozmiarze mITX
1. Czy do takiej małej obudowy wchodzi zasilacz standardowych rozmiarów, czy jakiś specjalny ?
2. Na co trzeba uważać przy dopieraniu podzespołów i składaniu takiego kompa ? Wiem tylko że, płyta główna ma być w formacie mITX
  • 6
@cacyyy:
1.Prawdopodobnie zasilacz będzie musiał być formatu SFX, ale widziałem chyba egzemplarz obudowy mITX, do których można było wstawić zasilacz formatu ATX.

2.Zapewne na rozmiar chłodzenia CPU i tym rozmiarem pewnie będziesz musiał się też sugerować przy doborze procesora by chłodzenie takich wymiarów dało sobie radę.
Możliwe też, że nie każda karta graficzna ci wejdzie - ale to bym dobierał do obudowy i jej specyfikacji producenta.

Można też obejrzeć jakieś filmy
2. Na co trzeba uważać przy dopieraniu podzespołów i składaniu takiego kompa ? Wiem tylko że, płyta główna ma być w formacie mITX

@cacyyy: Na wszystko. Wymiar chłodzenia CPU, wymiar GPU, ilość wentylatorów, układ samej obudowy.
@cacyyy: przede wszystkim musisz wiedzieć, jakiej wielkości kompa chcesz mieć. Zerknij na foto - obie te obudowy to ITX.
Tyle że do jednej włożysz duże chłodzenie proca, kartę grafiki długą na ponad 30cm, a do drugiej coolerek wysoki na 4cm i kartę nie dłuższą niż 17cm...
Pobierz JestemKrzysio - @cacyyy: przede wszystkim musisz wiedzieć, jakiej wielkości kompa chc...
źródło: uLwmoA1
@Szala: To ma być komputer dla brata. Budżet raczej skromny 2500zł max.
90% przegadanie Internetu. Sporadycznie jakieś gierki, bez wysokich wymagań graficznych
Procek wybrałem i5 12400, płytę coś pod ddr4.
Celuje w iatx, bo brat ma mały pokój. Ale jeżeli będzie duża różnica w cenie, pójdę w m atx.