Wpis z mikrobloga

Kiedy nvme pcie gen 5.0 będzie na #intel? Robię obliczenia, które oprócz procka wykorzystują dysk twardy. Niestety na windowsa oprogramowanie dostępne jest tylko w architekturze Intela. Przejście z ssd sata na pcie 3.0 przyspieszyło mi obliczenia 4 krotnie. Po przejściu na 4.0 będzie to mniej niż dalszy dwukrotny boost, dlatego chciałbym nową platformę budować dopiero o standard 5.0
#komputery #chemia #pcmasterrace
  • 21
. Przejście z ssd sata na pcie 3.0 przyspieszyło mi obliczenia 4 krotnie.

to sugeruje, że dalsze ulepszanie dysku może nie dać dużych korzyści albo wcale.

pcie jest szybsze więcej razy niż 4 - to może chyba sugerować, ze już procesor zaczyna być bottleneckiem, nie?

Kiedy nvme pcie gen 5.0 będzie na #intel?

już jest. tylko intel w przeciwieństwie do amd daje wolną rękę w implementacji tego wiec producenci to dają
@10129: dzięki za odp. Dysk sata ma 500 MB/s i tyle w porywach brał. Pcie 3.0 ma 3500 MB/s i brał max 2,2 GB/s, więc może rzeczywiście procek jest wąskim gardłem. Skręcona na 4.5 GHz i9 10900K. Jakbym wziął się za lepsze cpu, być może bezgłośne by to było przy wyższym taktowaniu, ale chyba masz rację z tym bottleneckiem.
@L3gion: podkręciłem procek do 5.0 GHz. Prędkości dalej 2.2 GB/s na dysku. Dysk obciążony w 100%, procek w 60%. Ten program zapisuje na dysku duże macierze i potem przelicza wszystko prockiem. Wtedy użycie procka wzrasta do 100% a dysku do 1%. Jeszcze ramu do tego ogromnych ilości używa. Na razie 26 GB najwięcej mi się zdarzyło, ale tu mam zapas.
@L3gion: mechanika kwantowa w chemii. Konkretnie to liczę energię kompleksów pewnego metalu, żeby znaleźć odpowiedni chelat. Żeby to zrobić komputer musi zoptymalizować położenie wielu atomów przy pomocy chemii kwantowej. Robię to metodą ab initio (MP2) z funkcjami dyfuzyjnymi i dyspersyjnymi. Mam tam sporo atomów i jeszcze 10 lat temu nie było sprzętu na takie coś, co teraz liczę, a dzisiaj można w domu ()
@L3gion: cumplu dziękuję Ci jak nie wiem co. Zainspirowałeś mnie. Zainstalowałem sobie od nowa windowsa w raidzie 0 i dyski ruszyły z 2.2 GB na 3.5 GB. Co prawda będę teraz tydzień wszystko od nowa instalował, ale jest duży progres. Napociłem się, żeby to uruchomić, bo to już nie idzie gładko z automatu, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Po burzy puszczę coś, co liczył mi komputer 5 dni. Z czego procesor
@youmimicanski:

Zainstalowałem sobie od nowa windowsa w raidzie 0 i dyski ruszyły z 2.2 GB na 3.5 GB. Co prawda będę teraz tydzień wszystko od nowa instalował, ale jest duży progres.

Nie lepiej klona zrobić? :D