Wpis z mikrobloga

Wczoraj dostałem fvat z wykupem z mLeasingu. Faktura jest na firmę. Dzisiaj napisałem aby zmienili mi dane na fakturze na osobę prywatną. Dostałem odpowiedz, że nie mogą takiej korekty zrobić. Jak teraz ugryźć temat tak, aby samochód wykupić na osobę prywatną i podczas sprzedaży nie płacić vatu?

Dzień dobry,

Nie ma możliwości sprzedaży pojazdu konsumentowi lub innej osobie trzeciej za kwotę wartości resztowej, wynikającej z umowy leasingu. W przypadku takiej sprzedaży konieczne by było zastosowanie aktualnej ceny rynkowej.

Opcja nabycia przedmiotu leasingu może być zrealizowana przez Korzystającego, którym jest przedsiębiorca, a nie konsument. Świadczy o tym zarówno treść jak i charakter umowy leasingu i opcji nabycia przedmiotu.

#leasing #ksiegowosc
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

NIE wrzucasz w koszta == wykupujesz prywatnie.

Trochę tak jakbyś wziął chleb na fakturę, a później stwierdził że jednak jej nie odliczasz, więc faktycznie kupiłeś chleb prywatnie.
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: to już jest takie archeo księgowe że jpdl. Tego nie ma od 10 lat?.?. Nawet nie wszystkie firmy chciały na coś takiego iść.

j.w. po prostu nie księgujesz fv wykupowej
  • Odpowiedz
Pamiętaj, że z dochodówką już nie jest tak prosto --> google: "wykup prywatny po leasingu".

Jeśli chcesz od sprzedaży zapłacić 0 VAT i 0 PIT, to najlepiej po takim wykupie zrobić darowiznę, obdarowana osoba czeka 6 msc i wtedy sprzedaje.
  • Odpowiedz
@Namyslaw: A wiesz może jak to jest z przerejestrowaniem po wykupie z leasingu? Wykupuję auto, tzn., płacę ostatnią fakturę, nie księguję jej i teraz chcę sprzedać auto (pomijając już sprawę darowizny dla uproszczenia). Muszę wtedy przerejestrować samochód z banku na siebie, jako prywatną osobę i dopiero wtedy mogę go sprzedać?
  • Odpowiedz