Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie mam konta, a potrzebuję porady dotyczącej wynajmu pokoju. Do tej pory głównie miałem umowy na piśmie, jeden raz umowę ustną (taki myk, żeby właściciel nie płacił podatku). Obecnie w nowym miejscu właściciel chce zrobić mix tych dwóch opcji, czyli ja mam podpisać oba egzemplarze umowy, ale on zabiera obydwa bo traktuje to jak dupochron, a jak wszystko będzie ok, no to nigdzie tych umów nie pokaże i nie udostępni informacji o swoich dochodach urzędowi. Wynajem poniżej 12 miesięcy, więc wg. przepisów wystarczyłaby zwykła umowa ustna, ale landlord chce takie zabezpieczenie. Ja za to nie mam w zwyczaju podpisywać dokumentów w ciemno.
Spotkaliście się z czymś takim?

#wynajem #mieszkanie #nieruchomosci #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • 20
@mirko_anonim xDDD #!$%@? januszerka to już odpływa tak że się żygać chce. Weź mu jeszcze daj dostęp do swojego konta bankowego by sam sobie mógł przelewy robić w razie gdybyś ty nie chciał.
Umowa ma chronić 2 strony, a tak janusz może cie #!$%@?ć kiedy chce i w razie czego powie że żadnej umowy nie mieliście.

W ogóle to bym sobie ten pokój odpuścił, bo na dzień dobry takie propozycje swiadczą że
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @mirko_anonim: Po to wie 2 umowy podpisuje, by każdy dostałswój egzemplarz. Typ chce zabrac twój bo się boi, że w razie WU będziesz mial dowód... że takowa umowa była zawarta...
NIGDY przenigdy nie polecam nikomu wchodzićw transakcje w których to tylko 1 strona jest zabezpieczona.

@mirko_anonim: zrób zdjęcie umowy.

@bylemkeidyskrolem: Na pewno mu pozwoli xD. XDDDDDDDDD

Spotkaliście się z czymś takim?

@mirko_anonim: #!$%@?ów nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak podpisujesz umowe to tylko w takim celu ze są na niej dane obydwu stron i każdy dostaje egzemplarz. Nigdy bym się nie zgodził nic innego podpisywać. Jak typ chce na czarno to niech cie wezmie na czarno ( jak ci to odpowiada) a nie rzada bys mu nadstawiłdupe ze swoimi priv danymi do ruchania bez żadnych gwarancji w zamian....
Wspołczuje ludziom którzy sąw takiej sytuacji, że są skłonni do
  • Odpowiedz