Aktywne Wpisy

szcz33pan +1811
dziś podany był odczyt inflacji wg GUS Za maj:
2,5% r/r
0,1% m/m
10 dni temu RPP obradowała i pozostawiła stopy procentowe na niezmienionym poziomie - 5,75%
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia 2022 roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia 2022, a potem jakoś to poszło i zacząłem go brać co pół roku aby aktualizować dla mireczków indeks kebaba. To
2,5% r/r
0,1% m/m
10 dni temu RPP obradowała i pozostawiła stopy procentowe na niezmienionym poziomie - 5,75%
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia 2022 roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia 2022, a potem jakoś to poszło i zacząłem go brać co pół roku aby aktualizować dla mireczków indeks kebaba. To
źródło: indeks_kebaba_czerwiec_2024
Pobierz
7609 +1017

Bydgosko-puszczański klasyk - najwyższa wydma w Puszczy Bydgoskiej (Szwedzka Góra) i Łąki Studzienieckie - wielka polana po środku puszczy, która kiedyś w całości była jeziorem, a którą dawno temu Olendrzy osuszyli i zostało małe "oczko wodne" i kawał łąki po środku niczego.
Jednym słowem celem było 8km ujebu, który zajął mi 1'10 ;) Po dojeździe zawsze fajnymi DDRam i asfaltami skręciłem w stronę Szwedzkiej Góry. Plan był taki żeby z wydm na łąki dostać się niebieskim szlakiem pieszym. Który po 2km się skończył krzaczorami, ale to dobrze że musiałem wrócić bo zapomniałem o Szwedzkiej :D
Czelendżem żeby wleźć na górę było to że nie miałem jej w gpxie w Garminie, bo nie było tam ścieżek zaznaczonych. Netu też w tych okolicach nie ma, więc polegałem na "intuicji" i rzeźbiłem żeby wejść z rowerem na najwyższy punkt w zasięgu wzroku (chyba się udało). Na łąki dojechałem improwizowaną ścieżką która była całkiem ok. Powrót zarośniętymi trawskami śladami jakieś polnej drogi :)
W połowie drogi przyjrzałem się też z bliska osobliwości którą mijam 10-20x w roku, a nigdy na dłużej ani krócej się nie zatrzymałem. Użytek ekologiczny Biała Góra to również wydma, tyle że odkryta, nie porośnięta lasem, piach, no czyli... wydma jakby nie patrzeć ;)
---------------------------
#kwadraty wpadły jakieś 2 albo 3 ale statshunters się zesrało i nie wiem ile przez te zmiany planów w trakcie wycieczki.
Ok squadrats pokazuje że:
Max square: 21x21
Max cluster: 746 (+4)
Total tiles: 2311 (+3)
#rowerowyrownik #wykoptribanclub #ruszbydgoszcz
Skrypt | Statystyki
źródło: dqkWhYGvWEg92L2eK2Rq1u9IlFJ-uy5U8EG_yPfO4O4-2048x1154
Pobierz@cult_of_luna: tego typu krajobrazy
źródło: 3sV8WKU1ZS-WGMDzvIEWUj1PZuA_BviWDZMQApSmg9c-1155x2048
Pobierz@cult_of_luna: tu z innej strony
źródło: ZHVljY2rVtscnWdJEU_TavXFOoGdE6MYf7RcQADHIRw-2048x1155
Pobierz@cult_of_luna: no wydma
źródło: 56jCWB7i8FcflS7ci5nZkZd5XK5GkDkTVPE52o7XGFo-2048x1155
Pobierz@cult_of_luna:
źródło: Firefox_Screenshot_2023-08-13T20-19-22.796Z
Pobierzźródło: SmartSelect_20230814-010649_Chrome
PobierzW ogóle to wyobrażałem sobie że Szwedzka Góra, najwyższy punkt Puszczy będzie bardziej przetarta, może nawet oznaczona tabliczką czy czymś. A tam UGÓR :D
źródło: Firefox_Screenshot_2023-08-13T23-12-21.187Z
Pobierz@grap32: I co, do jesieni będziesz czekać? No bez jaj. Mokro, wietrznie i dzień krótki. Teraz najlepiej. Ja cieszę się, że coraz mniej obawiamy się tej boreliozy i to jest dobre podejście. Bo kleszcze są już w odwrocie i
źródło: kleszcz
Pobierz