Mam taki klocek metalu, ma on wymiary 19x4x4 cm waży około 5.46kg (kuchenna waga nie łapie zeby lepiej zwazyc) Ciekawi mnie co to za metal l, podejrzewam że to był jakiś obciążnik do drzwi, a chce go użyć do obciążenia koparki zdalnie sterowanej. Z moich wyliczeń wychodzi ze to sztabka stali nierdzewnej, nawet ja przypomina tam gdzie lakier zdarty. Ale jest może ktoś kto lepiej potrafi to wyliczyć? #metal #kiciochpyta #stal #cnc #odlewnictwo #matematyka #fizyka
@Andr3v Okazuje się że łapie się lekko magnes, nie tak mocno jak do blachy z lodówki, ale łapie. wiec pewnie jakiś stop z czegoś. Tak mi to chodzi po głowie ze az spac nie mogę. Takie małe, a takie ciezkie
@FueGo: 1. Zważ sztabkę metalu na wadze. 2. Zanurz sztabkę metalu w zbiorniku z wodą. 3. Zmierz wzrost poziomu wody w zbiorniku. 4. Zważ zbiornik z wodą i sztabką metalu. 5. Odejmij wagę sztabki metalu od wagi zbiornika z wodą i sztabką metalu, aby uzyskać
@Andr3v No 2 śrubki ma, leżało na parapecie jak znalazłem, albo to bym obciążnik do drzwi, albo jakiś tyngs bo wcześniej w tamtym miejscu mieli jakis skład z łożyskami, śrubkami i czymś tam. Może spytam byłego wlasciela czy on cos o tym wie, chociaż się wyda ze to skroiłem xD
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni czyli co to znaczy? Mam rano wstawac do roboty czy nie? I najważniejsze co to jest bo nie wiem jak to pociąć dobrze zeby w koparce upchac
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni chyba to znalazłem, czy to może być stop wolframu? Nie znam się aż tak na metalach, czy on przyciaga magnes i na co komu taki stop wolframu w sztabce z dwoma dziurami
@FueGo: mam w domu cegły ołowiane 10 x 10 x 5 cm, które ważą 5 kg. To jest o połowę mniejsza sztabka, czyli ten metal byłby 2x cięższy od ołowiu? Niemożliwe. Może coś waga przekłamuje?
@nosil_wilk_razy_kilka: no to otwory jeszcze zwiększą gęstość bo zmniejszy się objętość xD
@nosil_wilk_razy_kilka na śrubkę 2mm średnicy max, ale śrubki dochodzą, te na zdjęciach. @GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni tez porównywałem z ołowiem, cięższe. waga kuchenna pokazuje mi do 5kg, i nie łapie dalej, wiec ważę większą waga
fajen bo udało się naprawić lapka, laptop 13 lat, wiatraczek głośnio chodził, chrzęścił, zamówiłem nowy, zamontowałem, wymieniłem też pastę na procku na nową i śmiga cichutko, temperaturki fajne, umiem coś
#metal #kiciochpyta #stal #cnc #odlewnictwo #matematyka #fizyka
źródło: temp_file6165604884092886505
PobierzJak chcesz wyeliminować jaki to stop to sprawdź czy łapie magnes. To sporo zawęzi zakres.
@FueGo: Jak łapie magnes to 50gr/kg mam nadzieję że pomogłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Zważ sztabkę metalu na wadze.
2. Zanurz sztabkę metalu w zbiorniku z wodą.
3. Zmierz wzrost poziomu wody w zbiorniku.
4. Zważ zbiornik z wodą i sztabką metalu.
5. Odejmij wagę sztabki metalu od wagi zbiornika z wodą i sztabką metalu, aby uzyskać
@FueGo: Jesteś pewien, że to dobrze wymierzyłeś? Bo wychodzi gęstość złota ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: temp_file8667773069448247427
Pobierzźródło: temp_file6809580887006095146
Pobierzźródło: temp_file5378661778221693931
Pobierzźródło: co do chuja
Pobierz@nosil_wilk_razy_kilka: no to otwory jeszcze zwiększą gęstość bo zmniejszy się objętość xD
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni tez porównywałem z ołowiem, cięższe. waga kuchenna pokazuje mi do 5kg, i nie łapie dalej, wiec ważę większą waga
źródło: temp_file8062362226946669460
Pobierz