Aktywne Wpisy
kobiaszu +440
Hajo86 +8
Cześć,
Sprzedajemy dom i trochę się spinam z moją różową bo ona chce skorzystać z usług pośrednika, a ja jestem temu przeciwny, bo nie widzę żadnych korzyści z tego płynących, a zapłacenia 1-2% transakcji (13-26k) wydaje mi się całkowicie nieadekwatne. Bo co taki pośrednik może mi zaoferować jako sprzedającemu? Ogłoszenia sam sobie wystawię razem z "promowaniem" (co ciekawe, mnóstwo pośredników dzwoni i oferując swoje usługi, i nie specjalnie potrafią mi powiedzieć co mogą dla mnie w ogóle zrobić). Pomogą w pisaniu umowy przedwstępnej? Po mimo tego, że kończyłem prawo, to umowa przedwstępna będzie spisana u notariusza i nawet jestem gotowy za nią zapłacić. Zleci wycenę? Spoko moja różowa jest rzeczoznawcą (fakt nie wycenia domków czy mieszań tylko komercje- fabryki, magazyny, instalacje etc). Pośrednik zrobi profesjonalne zdjęcia? No spoko, ale kupujący i tak musi przyjść i zobaczyć sam, przecież nie kupi mieszkania jak spodnie w sklepie internetowym - zwrotów nie ma.
Nie wiem jak pracują pośrednicy w nieruchomościach, ale jeśli mają klienta, który szuka jakiegoś rodzaju nieruchomości no to chyba nie polegają wyłącznie na swojej bazie, tylko właśnie przeglądają ogłoszenia i mogą mu zaoferować, że coś znaleźli wtedy jest to dla mnie zrozumiałe, że się za ten czas płaci.
Jak
Sprzedajemy dom i trochę się spinam z moją różową bo ona chce skorzystać z usług pośrednika, a ja jestem temu przeciwny, bo nie widzę żadnych korzyści z tego płynących, a zapłacenia 1-2% transakcji (13-26k) wydaje mi się całkowicie nieadekwatne. Bo co taki pośrednik może mi zaoferować jako sprzedającemu? Ogłoszenia sam sobie wystawię razem z "promowaniem" (co ciekawe, mnóstwo pośredników dzwoni i oferując swoje usługi, i nie specjalnie potrafią mi powiedzieć co mogą dla mnie w ogóle zrobić). Pomogą w pisaniu umowy przedwstępnej? Po mimo tego, że kończyłem prawo, to umowa przedwstępna będzie spisana u notariusza i nawet jestem gotowy za nią zapłacić. Zleci wycenę? Spoko moja różowa jest rzeczoznawcą (fakt nie wycenia domków czy mieszań tylko komercje- fabryki, magazyny, instalacje etc). Pośrednik zrobi profesjonalne zdjęcia? No spoko, ale kupujący i tak musi przyjść i zobaczyć sam, przecież nie kupi mieszkania jak spodnie w sklepie internetowym - zwrotów nie ma.
Nie wiem jak pracują pośrednicy w nieruchomościach, ale jeśli mają klienta, który szuka jakiegoś rodzaju nieruchomości no to chyba nie polegają wyłącznie na swojej bazie, tylko właśnie przeglądają ogłoszenia i mogą mu zaoferować, że coś znaleźli wtedy jest to dla mnie zrozumiałe, że się za ten czas płaci.
Jak
Należy spodziewać się, że niektóre z silników zostaną teraz wymienione.
Druga próba startu zintegrowanego systemu (Booster 9 + Ship 25) jest możliwa już we wrześniu, tj. 5 miesięcy po pierwszym locie systemu, podczas którego dość poważnie uszkodzona została platforma startowa (specjalny beton pod platformą nie oparł się fali uderzeniowej silników i został całkowicie zerwany, na skutek czego inżynierowie SpaceX zdecydowali się wzmocnić fundament około 5 tys. ton betonu oraz umieścić na wierzchu potężną, stalową płytę, przez którą pod olbrzymim ciśnieniem pompowana jest woda). Zainteresowanych bardziej szczegółowymi informacjami zapraszam do ostatnich wpisów na tagu #texasbocachica.
Z innych informacji: przed kilkoma dniami swój najpotężniejszy silnik z powodzeniem przetestowali Chińczycy – osiągający ciąg rzędu 1,2 MN silnik YF-100k ma w założeniu wynieść planowaną rakietę Long March 10 i umożliwić m.in. załogową eksplorację Księżyca.
#kosmos
@Kiubi: Cały czas coś poprawiają zapewne, zarówno silniki jak i sam booster i cała jego hydraulika to wciąż technologia eksperymentalna. Poza tym, prawidłowa praca 29 silników przy pierwszym odpaleniu na nowym boosterze brzmi mi bardziej jak sukces niż "problem".
ilość tych silników niezmiennie przypomina mi o radzieckiej rakiecie N1.
@Adaslaw: Powodów można wymienić kilka, ale głównym jest pewnie efektywność procesu produkcyjnego – gdyby booster miał mieć np. 7 silników (jak wspomniana w pierwszym wpisie Long March 10, btw) to wtedy stopień drugi musiałby mieć zupełnie inne silniki, a chodzi o to, by miał te same (SpaceX zamierza produkować te silniki w tysiącach sztuk). Poza tym "engine