Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki i Mirabelki, mam dylemat dotyczący okien.
Muszę wybrać do siebie do domu okna w stylu ze zdjęcia. Muszą:
-mieć szprosy konstrukcyjne,
-mieć jak najlepsze parametry cieplne,
-dobrze wyglądać
-wytrzymać bez konserwacji te 10 lat minimum
Większość okien jakie znajduję to okna drewniane, ale wiadomo jak jest z trwałością drewna. Czy jest jakiś producent okien PCV który robi okna wyglądające jak drewniane?
#budownictwo #budowadomu #remontujzwykopem #projektowanie #architektura #okna #stolarstwo
Torgerd - Drogie Mirki i Mirabelki, mam dylemat dotyczący okien.
Muszę wybrać do sieb...

źródło: 0q8a0307-edit

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
@Torgerd: Błagam, nie rób tego historycznemu budynkowi. Kup porządne drewniane okna, to wytrzymają te 10 lat lepiej niż pcv. A różnice w wyglądzie zawsze widać. No chyba że chcesz po prostu okna w tym stylu do nowego budownictwa, to wtedy się nie czepiam. Ale to też raczej kwestia oszczędności niż jakości.
  • Odpowiedz
  • 0
@GazowanySmok: budynek jeszcze nie jest skończony, ale staram się wszystko robić tak żeby po skończeniu nie dało się stwierdzić czy to stary czy nowy. Polecasz jakiegoś producenta okien? Znalazłem np CDM (robili okna np. do pałacu kultury) ale na forach mają bardzo różne opinie. Okna z Słonawy są drewniane i mają dobre opinie ale wyglądają jak plastiki.
  • Odpowiedz
@Torgerd: Dla laika to nawet zwykłe PCV z okleiną drewnopodobną są ledwo odróżnialne od drewnianych. Ale jak ktoś jest ogarnięty bo np kupował kiedyś okna do swojego domu to natychmiast rozpozna z dużej odległości czy to drewno czy PCV. Chyba każdy duży producent okien PCV i drewnianych robi okna ze szprosami konstrukcyjnymi. Najładniejsze typowe okna drewniane jakie widziałem ze szprosami to były okna Sokółka. Ale mój budżet tego nie dźwignął,
  • Odpowiedz