Aktywne Wpisy
Trabancik +39
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +779
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Prąd - 3k
Gaz (CWU+CO) - 5k
Woda - 2k
Drewno do kominka - 1300 zł
Internet - 600 zł
Podatek od nieruchomości - 450 zł
Całość: 12 350zł /12
Wychodzi 3.81 zł za 1 m2 miesięcznie. Jak się #!$%@? z żoną przynajmniej sąsiadom nie jest głupio. O i zgrozo z 10 razy na rok trzeba odśnieżyć podjazd, co tydzień-dwa skosić trawnik, co zajmuje max 1 h, a co lubię.
#nieruchomosci
@InzynierSieci: A dzieciom? Czy ruchacie się po prostu dwa razy do roku jak dzieci siedzą u dziadków? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Tomahawkkk: praca zdalna od ponad 3 lat. Słaby jest brak kontaktu z ludźmi, ale w zasadzie wstaje rano, poskrobie się po jajcach, pójdę się odlać, włączam kompa, idę robić śniadanie.
- 19 stopni to moim zdaniem bardzo mało a podbicie do optymalnych 21 to sporo wiecej kosztów ale to wg uznania
- jeśli masz trawnik to musisz mieć kosiarke. olej,filtry, paliwo co roku to 200zł nie Twoje, nie licząc zakupu czyli 2k a nie wiem czy dzisiejsze kosiarki wytrzymają 5 lat
- jesli masz trawnik to podkaszarka też się przyda: olej, filtry, paliwo, zakup, serwis itp
- jesli masz tuje a wiekszosc ma to dodatkowe koszty no ale mozna powiedzieć, że to jest widzimi się
- jaki dojazd do domu/garazu? jesli kostka to masz +kilkadziesiąt tysięcy na start, zeby nie jeździć po błocie a potem trzeba ją myć wiec pasuje mieć karchera +3k no i przydałoby się prystkać, żeby trawa nie wyrastała i mrówki nie wynosiły piasku. Wiem, że to tylko 50zł, 100zł ale to
-basen
-sauna
-siłownia
-kino
-tereny zielone gdzie można iść na spacer z psem, pobiegać,
To zależy od indywidualnych preferencji, skoro dla mnie w Warszawie nic się nie dzieje, to jak bardzo nic się musi nie dziać w powiatowym.
Zawsze można gdzieś dojechać do większego miasta, dom, szczególnie na wsi to praktycznie konieczność posiadania auta ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zaraz przyjdzie jakiś lewak i powie, że do każdej wsi powinien dojeżdżać autobus 10x dziennie i pociąg, bo inaczej to wykluczenie komunikacyjne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Miastowi #!$%@?ą głupoty w internecie a później idą na zebranie wspólnoty gdzie połowa z dziećmi chce 3 kosze na psie odpady zamiast 7 bo to koszt, a psiarze i kociary nie chcą się składać na wymianę piasku i chcą żeby bachory bawiły się z kneblem w pysku bo mają okno od studni.
Tymczasem nawet nie zmienili
@hadrian3: No i bzdura. Przez 20 lat malowałem dach 4 razy bo gdyby nie to już dawno by był do wymiany, rdza łapie w miejscach wkrętów.