#nieruchomosci #kredythipoteczny Pojawiają się pierwsze akcje gdzie operat szacunkowy wskazuje niższa wartość niż cena transakcyjna nieruchomości (cena zawyżona) bank wtedy nie chce pokryć transakcji z kredytu różnica musi być pokryta w całości z wkładu własnego. ( ͡°͜ʖ͡°) więc wtedy wkład zero nie wchodzi w grę
operat szacunkowy wskazuje niższa wartość niż cena transakcyjna nieruchomości (cena zawyżona)
@statystyczny_yt: Dwa miesiące temu rozmawiałem z pracownikiem banku. Wtedy jeszcze mówiła coś zupełnie przeciwnego, tj. że na rynku wtórnym mieszkania są sprzedawane taniej niż mówi operat szacunkowy.
Także dziękujemy naszemu socjalistycznemu rządowi za taką pomoc młodym, która winduje ceny ofertowe w górę. Dobrze, że przynajmniej banki nie dają tych kredytów na słowo honoru i stopują ten sztuczny wzrost cen.
@statystyczny_yt: o to na pewno. Świat nie jest czarno-biały.
Moje pytanie do pracownika banku było o to, czy operaty szacunkowe na rynku pierwotnym (bo takie mieszkanie kupiłem) wykazują wyższe wartości niż ceny transakcyjne. W odpowiedzi dostałem, że na pierwotnym zazwyczaj operat opiewa na wartość po jakiej kupuje się mieszkanie od dewelopera. Natomiast na wtórnym bardzo często cena transakcyjna jest mniejsza niż operat.
Pojawiają się pierwsze akcje gdzie operat szacunkowy wskazuje niższa wartość niż cena transakcyjna nieruchomości (cena zawyżona) bank wtedy nie chce pokryć transakcji z kredytu różnica musi być pokryta w całości z wkładu własnego. ( ͡° ͜ʖ ͡°) więc wtedy wkład zero nie wchodzi w grę
@statystyczny_yt: Dwa miesiące temu rozmawiałem z pracownikiem banku. Wtedy jeszcze mówiła coś zupełnie przeciwnego, tj. że na rynku wtórnym mieszkania są sprzedawane taniej niż mówi operat szacunkowy.
Także dziękujemy naszemu socjalistycznemu rządowi za taką pomoc młodym, która winduje ceny ofertowe w górę. Dobrze, że przynajmniej banki nie dają tych kredytów na słowo honoru i stopują ten sztuczny wzrost cen.
@statystyczny_yt: o to na pewno. Świat nie jest czarno-biały.
Moje pytanie do pracownika banku było o to, czy operaty szacunkowe na rynku pierwotnym (bo takie mieszkanie kupiłem) wykazują wyższe wartości niż ceny transakcyjne. W odpowiedzi dostałem, że na pierwotnym zazwyczaj operat opiewa na wartość po jakiej kupuje się mieszkanie od dewelopera. Natomiast na wtórnym bardzo często cena transakcyjna jest mniejsza niż operat.
@statystyczny_yt: tak by było pewnie w 80% operatów teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)