Wpis z mikrobloga

Napisałem ze 2 tygodnie temu pismo do UM Gdańsk z 6 pytaniami w trybie dostępu do informacji publicznej.
Co ważne -- wysłałem to na adres kontaktowy wydziału spraw obywatelskich, który był podany w poradniku Urzędu odnośnie zapytań w trybie dostępu do informacji publicznej.
Dziś dostałem odpowiedź.
Urzędnicy obsługujący skrzynkę kontaktową przekierowali moje pismo do wydziału, który się tymi sprawami nie zajmuje, więc odpisali mi, że nie są władni odpowiadać na moje pytania.

Tak się spławia obywatela w obywatelskim mieście, które bohatersko walczy o praworządność. XD

#gdansk
  • 8
@dawid131: Podpowiadamy-sprawa błędnego przekierowania wniosku wewnątrz urzędu to nie problem obywatela. W tej sytuacji najlepiej wysłać na ten sam adres, co za pierwszym razem, wezwanie do realizacji wniosku. Nasi prawnicy w razie czego pomogą w jego przygotowaniu - prowadzimy bezpłatną poradnię prawną - wystarczy napisać na adres porady@siecobywatelska.pl
@Watchdog_Polska: Tak, już im wysłałem, dokładnie to samo i jeszcze ekstra dorzuciłem parę pytań, bo w tym wymijająco-spławiająco piśmie z jednego wydziału dostałem sugestię, że tematem zajmował się inny wydział, który wcześniej odpisywał, że oni się tematem nie zajmowali i to jeszcze inny wydział jest dysponentem tematu.

Ale urzędasy w UM Gdańsk to twardzi zawodnicy, zdaje się, że nawet Wy, @Watchdog_Polska polegliście w walce z nimi parę lat temu, odnośnie odtajnienia
@Polinik: W 2021 r. pytaliśmy o udostępnienie informacji publicznej w zakresie umowy, wraz z aneksami i
załącznikami, ws. Partnerstwa Publiczno-Prywatnego dla Dolnego Miasta. Dostaliśmy odp. częściową i decyzję odmowną, ale sprawy dalej nie pociągnęliśmy.