Wpis z mikrobloga

Mireczki z #budowadomu
w tym miesiącu miałem wylewane wieńce, nadproża i słupy w dwóch etapach. Te pierwsze wyszły ok. Było gorąco, ale podlewałem często no i jednym słowem - git. Te wylewane 2 tygodnie później były podlewane jeszcze częściej, tak jak uczulił mnie kierownik budowy. Po rozszalowaniu okazało się, że w każdym z wylewanych miejsc odpadają narożniki i ogólnie beton się kruszy. Wygląda też dziwnie - jakby miał za dużo kruszywa.
Co o tym myślicie? Ekipa zrzuca na mnie, że niby za mało podlewane i to jest jedyny powód takiego stanu rzeczy. Dodam, że jedno nadproże zalewali z betoniarki nie z gruchy i ono nie popękało jak reszta.

Reszta zdjęć w komentarzach.

#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo #beton
Hayabussa - Mireczki z #budowadomu
w tym miesiącu miałem wylewane wieńce, nadproża i ...

źródło: PXL_20230726_144430712.MP

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
@Hayabussa: to wyglada jakby bylo niezawibrowane i beton ktory byl uzyty jest niewlasciwy. Wyglada to bardzo zle - do rozbiorki bym powiedzial i kierownik nie powinien tego zaakceptowac. Pozatym szalunek tego slupa i nadprozy nad drzwiami wyglada bardzo dziwnie - jakby slup byl szalowany i zalany wczesniej, a do niego dolewane pozniej nadproża
  • Odpowiedz
@Bloodaxis1: @janusz-lece chodziło mi o to, że jak za długo wibrujesz to odsuwasz żwir od szalunku i zostaje sam piach. I on się później klei do szalunku.
A co do polewania to nie wiem, w życiu nie polewalem żadnego betonu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hayabussa: Z słupem i trzpieniem nic się nie stanie pomimo rozsegregowania mieszanki - partacze nie mają wiedzy z jakiej wysokości można podawać mieszankę betonową i ją zagęszczać. Jeżeli w belkach nie ma betonu towarowego, to są do skucia. Takie jest moje zdanie, bo nie masz pewności co Ci tam wbudowali.
// + Za szybkie rozszalowanie i te narożniki nie powinny tak odchodzić przy zastosowaniu płynu antyadhezyjnego.
// + Te belki
  • Odpowiedz
@Hayabussa: to ten szalunek jakis kosmita robil chyba. Slad po deskach jest do samej gory, a powinien sie konczyc pod nadprozami, bo to tak wyglada niejednolicie teraz. Co ja zreszta bede tutaj dywygowal nad tym. Zdemolowac to i zrobic od nowa. A co do lania woda, to po stropie czy tych nadprozach mozna polac, jak bardzo goraco jest, zeby woda zbyt szybko nie parowala, bo spekac moze pozniej, ale przy
  • Odpowiedz
@Hayabussa: Jako technolog betonu, mówię Ci ze ten słupek i nadproża do #!$%@? razem z ekipą. Lane napewno z betoniarki i ta mieszanką nie widziala cementu ani kruszywa grubego.
  • Odpowiedz
Slad po deskach jest do samej gory, a powinien sie konczyc pod nadprozami, bo to tak wyglada niejednolicie teraz.

@Bloodaxis1: To nic nie znaczy. Wylewali ten element w jednym ciągu.
Wykonywanie elementów smukłych tj. słupów wymaga odpowiednich warunków wykonania i pielęgnacji. Apsorpcyjna tarcica w tym nie pomaga.
@Hayabussa: W celach edukacyjnych powinni wykonać jeszcze raz cały element (słup + belki).
  • Odpowiedz