Aktywne Wpisy
Piospi +425
Jak ja mam dosyć tych sk*******w w tych głośnych samochodach, które co chwila w okolicy ryczą tymi swoimi wydechami. Nie da się siedzieć przy otwartym oknie.
Jestem petrolheadem i lubię dźwięk silników samochodów, ale mam nadzieję, że w przyszłości będą radary mierzące głośność samochodów bananowych oskarków i będą się sypały solidne mandaty. Swoją drogą trzymam kciuki, żeby UE coś z tym zrobiła nakazując producentom samochodów i motorów montaż cichych wydechów.
#warszawa
Jestem petrolheadem i lubię dźwięk silników samochodów, ale mam nadzieję, że w przyszłości będą radary mierzące głośność samochodów bananowych oskarków i będą się sypały solidne mandaty. Swoją drogą trzymam kciuki, żeby UE coś z tym zrobiła nakazując producentom samochodów i motorów montaż cichych wydechów.
#warszawa
Itslilianka +77
Pamiętacie tą grę? Jezus ale to na tamte czasy było super! Fajne, kolorowe mapy, doskonała grywalność o tryb dla kilku graczy. Aż sobie kupię by złożyć hołd twórcom. Dodam że studio odpowiedzialne za produkcję jest dziś znane jako Epic Games #gry
Dziwi mnie to, że mówi się o skracaniu dniówki z 8h, a nikt nie wpadł na tak prosty postulat jak "25 dni dla nowych pracowników i 30 dla tych ze stażem" - partia za to nie zapłaci, przedsiębiorcy i tak nie zagłosują na partie która obiecuje, a pracownicy się ucieszą.
Mówiąc wprost, wymiar urlopu jest śmiesznie niski jak na tyle #!$%@? o równowadze życiowej. Masa ludzi przeciąga sobie zwolnienia lekarskie i kilka dni, żeby "domknąć tydzień", bo inaczej nie ma kiedy odpocząć - urlop to na remonty i załatwianie spraw bieżących, bo przecież idąc na badanie do lekarza to w tym kraju trzeba brać urlop albo błagać o zwolnienie xd #przemyslenia #praca #pracbaza #zdrowie
Przy naszej demografii skracanie czasu pracy w jakikolwiek sposób tylko przyśpieszy
Przy postępie technologicznym nie skracanie czasu pracy będzie prowadzić do przepalania zasobów na dupogodziny
Podobnie zresztą jak w edukacji, która wygląda w sposób jedyny słuszny, chociaż chyba wsysscy wiedzą, że to nie jest sposób słuszny.
8h pracy to tez koncepcja ponadstuletnia
Postęp technologiczny w celu realizacji potrzebuje kapitału. Nowe pomysły, nowe maszyny, materiały i wszystko inne potrzebuje wcześniej nagromadzonego kapitału w postaci maszyn, umiejętności, narzędzi i technologii produkcji. Przy mniejszej produkcji (pkb) spowodowanej krótszym czasem pracy akumulacja kapitału znacznie spowolni, a co za tym idzie, spowolni powstawanie oraz implementacja nowych technologii.
Polska 26 dni
Austria 30 dni
Francja 30 dni
UK 28 dni
Niemcy
@Czarek9341: od kiedy? bo ja wiem o 20 i 24 dniach.
Edit: dodatkowo wymiar pracy tam był 36h tygodniowo, większość pracowała 4 dni w tygodniu po 9 h i piątek wolny
Docelowo mam zamiar pracować max 5-8 miesięcy w roku.