Aktywne Wpisy
D00msday +20
Dlaczego po prostu nie przerwiemy dostaw broni i nie zamkniemy granicy dla dostaw uzbrojenia z zachodu? Nie będzie żadnego "braterstwa" między nami, a Ukraińcami, bo ci drudzy czczą ludobójców i morderców Polaków, a dodatkowo traktują nas jak wrogów. Ograniczyć pomoc Ukrainie do transportów humanitarnych i zamknąć granicę dla wszystkiego innego - to powinno się zrobić z miejsca.
#swiat #europa #polska #ukraina #rosja #wojna #przemyslenia
#swiat #europa #polska #ukraina #rosja #wojna #przemyslenia

Pechpechpech +1
#przegryw ehh czy w wieku 32 lat jest jeszcze sens szukać sobie dziewczyny? Ostatnimi czasy miałem parę kandydatek na dziewczynę (ogólnie wszystkie poznane w klubie, później seks a dopiero później jakieś pierwsze randki i poznawanie sie) no i tak w moim przedziale wiekowym to albo fajne ciałko ale coś nie tak z głową, albo matka w trakcie rozwodu, albo wszystko ok ale dopiero co była w 8 letnim związku miał być ślub
Co najciekawsze rosół zalewa wrzątkiem. Wydaje mi się, że przez to jest bardziej klarowny i może to jest klucz do sukcesu? Rosół pyka ok. 2,5h.
Dzisiaj będę robił, zobaczę jak mi wyjdzie i może dzieci będą chciały zjeść. A jak nie to sami sobie zjemy :P
A czy Wy macie jakieś protipy na rosół? Jakiś swój sposób?
#gotujzwykopem #pytanie #dzieci
Nie wyobrażam sobie rosołku bez lubczyku.
No bo coś dzieciom ewidentnie smakuje - może lubią ten posmak kaczki, może lubią ten posmak wołowiny, może rosół Twojej mamy jest delikatniejszy w smaku, może jest bardziej warzywny, mniej warzywny, bardziej słodki, mniej słodki, itd...
Ja najbardziej lubię rosół na pieczonych korpusach kaczych lub kurczęcych podkreślonych wołowiną ze szpondra lub odrobiny szpiku wołowego.
Tyle że
W sezonie moja mama dodaje świeże liście. Poza sezonem mielony korzeń który kupuje w sklepie zielarskim.
@acidd: jesyny słuszny protip to zrobić z tych wypocin z mięsa i warzyw pomidorową ;)
A jeśli dalej chcesz gotować z kaczką to poleciłbym ją upiec, tak samo korpusy, na kolor „złoty” i na tym gotować.
Inna opcja jest taka jak napisał @
- Wrzucasz mięso i podpieczoną cebulę od zimnej wody
- Jak się zacznie gotować, zbierasz szumowiny, dajesz na mały gaz i wrzucasz warzywa, dzięki temu będzie bardzo klarowny
- Dobry rosół powinien się gotować min 8h na malutkim ogniu, na końcu solisz.
- Żadnych kostek rosołowych !
Bardzo ważne jest żeby w momencie zagotowania z dużego gazu zmienić na mały bo w innym wypadku wyjdzie mętny.
Co do warzyw to
@robertx: gdzie to cały wywar wylewać żeby było czyste?! WTF! wystarczy po zagotowaniu szumowiny zebrać, gotować na małym ogniu i masz idealnie klarowny rosół