Wpis z mikrobloga

Moja mama robi bardzo dobry rosół, wiadomo jak każda mama :P Ja jak zrobię rosół to smakuje mi i żonie, ale moim dzieciom to już nie xD Wniosek prosty: trzeba zrobić rosół dokładnie tak jak moja mama robi, bo u babci to zawsze zjedzą. Wszystko jest w miarę tak samo jak zazwyczaj, ale nie daje np. żadnych przypraw oprócz soli, do tego: kurczaka zagrodowego, kawałek kaczki (pierś) i kawałek wołowiny oraz klasyczne warzywa.
Co najciekawsze rosół zalewa wrzątkiem. Wydaje mi się, że przez to jest bardziej klarowny i może to jest klucz do sukcesu? Rosół pyka ok. 2,5h.
Dzisiaj będę robił, zobaczę jak mi wyjdzie i może dzieci będą chciały zjeść. A jak nie to sami sobie zjemy :P
A czy Wy macie jakieś protipy na rosół? Jakiś swój sposób?
#gotujzwykopem #pytanie #dzieci
  • 31
@acidd: Pytanie, jak Ty robisz rosół i jakie są różnice pomiędzy Twoim i Twojej mamy.
No bo coś dzieciom ewidentnie smakuje - może lubią ten posmak kaczki, może lubią ten posmak wołowiny, może rosół Twojej mamy jest delikatniejszy w smaku, może jest bardziej warzywny, mniej warzywny, bardziej słodki, mniej słodki, itd...

Ja najbardziej lubię rosół na pieczonych korpusach kaczych lub kurczęcych podkreślonych wołowiną ze szpondra lub odrobiny szpiku wołowego.
Tyle że
@Salomonthekrol: tak, bez warzyw. Możesz spróbować dać trochę soli, ja daje samą wodę i jest git. Kiedyś ze szkoły (chodziłem do gastronomicznej) przyniosłem ten sposób do domu i od tamtej pory w zasadzie cała rodzina gotuje w ten sposób ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@acidd Wydaje mi się że celowałbym bardziej ze smakiem a potem z klarownością. Jeśli to dzieci to one właśnie mogą niespecjalnie przepadać za smakiem kaczki i większą ilością tłuszczu w rosole z racji tego kawałka mięsa. No chyba że bez skóry dajesz to ok.
A jeśli dalej chcesz gotować z kaczką to poleciłbym ją upiec, tak samo korpusy, na kolor „złoty” i na tym gotować.
Inna opcja jest taka jak napisał @
@acidd:

- Wrzucasz mięso i podpieczoną cebulę od zimnej wody
- Jak się zacznie gotować, zbierasz szumowiny, dajesz na mały gaz i wrzucasz warzywa, dzięki temu będzie bardzo klarowny
- Dobry rosół powinien się gotować min 8h na malutkim ogniu, na końcu solisz.
- Żadnych kostek rosołowych !

Bardzo ważne jest żeby w momencie zagotowania z dużego gazu zmienić na mały bo w innym wypadku wyjdzie mętny.

Co do warzyw to
@robertx: Ale ja wiem doskonale ze rosół wtedy będzie klarowny, problem w tym ze wylewasz wszystkie składniki odżywcze które udało ci się wyciągnąć z mięsa. Spróbuj ty raczej metodę żeby zagotować, zebrać wszystkie szumowiny łyżką z tafli i dopiero wrzucić warzywa. Wychodzi dokładnie taki sam czyściutki rosół i nie tracisz wszystkiego co udało ci się z mięsa wyciągnąć.
@omgoogle: wygooglaj hasło „wylewanie pierwszej wody z rosołu”. Szkoły są dwie jak widać i żadna nie jest jedyna słuszna i właściwa, dobrze spróbować obu żeby mieć porównanie :-)