Wpis z mikrobloga

@saakaszi: W 100% zgadzam się z Korwinem, jeśli ciąża nie zagraża życiu matki i dziecko może urodzić się zdrowe to w tym przypadku aborcja powinna być zakazana.
@saakaszi nie zgadzam się z nim, ale to chodzi o eksperyment myślowy, czy jeśli ktoś wbrew Twojej woli uzależni życie drugiego człowieka od Ciebie, to czy masz prawo do odmówienia podtrzymania jego życia.
(Moim skromnym zdaniem tak, jego nie.)

Etyka posługuje się takimi wymyślonymi przykładami, żeby ustalić zasady moralne uniwersalne do różnych sytuacji.

To jak to z torami, przekładnią i wyborem między śmiercią pięciu ludzi, a jednego.

Korwin pomija tutaj kwestię, czy
Ja to nie kumam dlaczego konserwatyści tak usilnie forsują tezę, że płód kilku tygodniowy to dziecko. To niech jakaś matka w ciąży spróbuje załatwić PESEL dla tego "dziecka".
Poza tym, druga sytuacja. Jest sobie jakaś kobieta, powiedzmy że stwierdza iż nigdy nie chce mieć dzieci, dba o swoje ciało, jest mega wysportowana. Dlaczego zgwałcona ma znosić ciążę i wszystkie konsekwencje, które się z tym wiążą? Może ona chce mieć cały czas płaski
Kluczowe są pewne słowa Korwina:
"Za grosz nie mam empatii. Kieruje się zimną logiką. Jak ktoś ma empatie, to nie powinien się zajmować polityką. Empatię trzeba zostawić w domu."
(nie wiem, czy dobrze zrozumiałem przedostatnie zdanie, bo JKM nawet mówić wyraźnie nie potrafi).

Kiedyś uważałem podobnie — najważniejszy była dla mnie program, suche fakty itp. Z czasem zrozumiałem, że to tak nie działa. Jeśli polityk nie jest odpowiednio psychicznie rozwinięty, nie ma
@Ogau: to akurat znany eksperyment myslowy: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Defense_of_Abortion
A sam JKM taki słynny obrońca wolności to akurat powinien z tego eksperymentu wywnioskować, że aborcja powinna być dozwolona. Skoro komuś nie wolno zabierać pieniędzy, żeby nakarmić dorosłego człowieka, dlaczego wolno zabrać zdrowie, żeby utrzymać przy życiu potencjalnego człowieka?
@saakaszi: Przecież Hitler-Kikke ma racje tutaj, ale fakt że ciężko się go już słucha po 40 latach memłania tego samego: @Yahoo_ @dr00 @JustTheDude @Jelen_Szlachetny @Davidozz @slapdash @KolskiRoman @Uchuu @eite @kinlej @look997 @Ogau @JustTheDude @Niggalke @aegypius @Antoni_Kosiba @aegispolis @JustTheDude @Panoxar @Uddhx @robert_blaszczykowski @saakaszi

Przecież Hitler-Kikke ma racje tutaj, ale fakt że ciężko się go już słucha po 40 latach memłania tego samego:

Czy zgwałcona kobieta ma prawo do aborcji?
Czy dziecko w
Ja to nie kumam dlaczego konserwatyści tak usilnie forsują tezę, że płód kilku tygodniowy to dziecko. To niech jakaś matka w ciąży spróbuje załatwić PESEL dla tego "dziecka".

@Jelen_Szlachetny: lewica chce abortowac tez 8-miesieczne plody
Każdy rozumny człowiek odpowie, że najbardziej sprawiedliwym i logicznym rozwiązaniem jest UKARANIE gwałciciela, urodzenie dziecka i jeśli kobieta zdecyduje oddanie go;

@rachuneksumienia: rozumny na poziomie korwińskiego odpada bez wyobraźni - kobieta ma być na 9 miesięcy wyłączona z normalnego życia, bo musi donosić bachora z gwałtu, chodzic wszędzie z brzuchem i na pytania o "maluszka" odpowiadać "a tak, faktycznie jestem w ciąży, ale oddam dzieciaka bo z gwałtu", a jak już
I konfederaci uważają się za ludzi poważnych XD

Gospodarka głupcze, im chodzi tylko o gospodarkę XD

A gwałt i ciążę z tego wynikłą porównują z przyklejeniem dziecka do pleców XD

Niech kuce podadzą jakieś badania ile to dzieci rocznie przykleja się przypadkowym osobom do pleców...

@andrzej-roman: przecież wszyscy wokół od lat mówią, że Korwin jest odklejony. I to wcale się nie zmieniło.
k0nfiarz nie odpowie tak lub nie, będzie do absurdu

@Schwarzenberger: 1 - Bo lewak nie rozumie "tak/nie", to jeszcze nic złego. Problem pojawia się zaraz potem bo: 2 - lewak nie pojmuje logiki. Te dwa punkty do kupy tworzą wielką tragedię.
@Cadfael: No jeżeli dla ciebie problem 9 miesięcy noszenia dziecka (do czego kobieta jest biologicznie dostosowana) oraz to co ZNAJOME POWIEDZOM jest ważniejsze od życia ludzkiego to nie pozostaje mi nic innego jak jedynie się cieszyć, że takie osoby jak ty mogą co najwyżej pluć na mnie jadem na wykopie a poważni ludzie stanowią prawo.