Wymiana oleju w skrzyni automatycznej hydrokinetycznej - dynamiczna metoda, czy to przepłacanie i lepiej statycznie?
Mam 87k km na liczniku, sam zrobiłem około 4, nie znam historii pod tym względem więc przybieram się do wymiany, i jestem nastawiony na metodę dynamiczną. A co Wy o tym sądzicie?
@JedenRabinPowieTak: @Coco_jumbo_i_do_przodu Ogólnie ponoć zasada jest taka, że w nowym samochodzie stosuję się dynamiczną, a w starym statyczną, aby nie wypłukać starego zaschniętego oleju, który pełni rolę "uszczelnienia", no i jest też tam pełno syfu i ten syf może uszkodzić skrzynie.
@JedenRabinPowieTak: w hydrokinetyku dynamiczna bo nie da się spuścić całego oleju korkiem spustowym. Gadanie, że dynamiczna zabija skrzynię to bzdura. Jeśli skrzynia jest już trupem, wymiana statyczna jest pudrowaniem pryszcza.
@JedenRabinPowieTak Jeśli chcesz jeździć autem dłużej to tylko dynamiczna. Jak chcesz je zaraz komuś opchnąć, aby on się męczył jak coś z naprawą skrzyni to najlepiej nie robić wcale. Statyczna to takie pudrowanie.
@JedenRabinPowieTak: głównie chodzi o to, jak masz rozwiązany temat filtru ja mam w fordzie hydrokinetyka, 6f35, czyli mam filtr wewnątrz skrzyni i żeby go wymienić trzeba zdjąć skrzynię i ją rozebrać na dwie części, dla takiego rozwiązania dynamiczna wymiana nie jest zalecana
Mam 87k km na liczniku, sam zrobiłem około 4, nie znam historii pod tym względem więc przybieram się do wymiany, i jestem nastawiony na metodę dynamiczną. A co Wy o tym sądzicie?
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
Jaki sposób wymiany oleju?
Ogólnie ponoć zasada jest taka, że w nowym samochodzie stosuję się dynamiczną, a w starym statyczną, aby nie wypłukać starego zaschniętego oleju, który pełni rolę "uszczelnienia", no i jest też tam pełno syfu i ten syf może uszkodzić skrzynie.
Bo typ podałem - automat hydrokinetyczny
ja mam w fordzie hydrokinetyka, 6f35, czyli mam filtr wewnątrz skrzyni i żeby go wymienić trzeba zdjąć skrzynię i ją rozebrać na dwie części, dla takiego rozwiązania dynamiczna wymiana nie jest zalecana