Aktywne Wpisy
Ziom166 +8
Pobawimy się w AMA. Zadaj mi pytanie a ja zadam pytanie tobie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tematyka dowolna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tofian +11
Byłem dzisiaj na pracy zdalnej i stwierdziłem, że ugotuję krem z dyni. Moja druga połówka wróciła z pracy i zaczęła narzekać że „zły” garnek użyłem i akurat nie ma ochoty na tą zupę xD w sumie czego się spodziewałem, tak jest za każdym razem. Lubię gotować i innym smakuje ale w domu mam wiecznie niezadowolonego klienta xD #zalesie #zwiazki
#rower #polskiedrogi #kierowcy #prawojazdy
@pasta_alla_carbonara Przód samochodu uderzył w bok roweru, więc zdarzenie miało miejsce na przejeździe. Owszem, było to wjechanie nagłe, ale takie właśnie mamy przepisy. Pomijam tu kwestię zdrowego rozsądku i logiki. Ja
Czyli zwyczajnie walila pod prad jednokierunkowa DDR. DDR dla jej kierunku jest pod drugiej stronie jezdni.
Tak wiec kierujacy samochodem winny nie ustapienia, ale rowerzystka tez bez winy nie jest.
https://www.archiwum.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/i/infrastruktura-rowerowa_3000/przejazdy_dla_rowerzystow.pdf
@TypowyXD: znaki? przepisy? CZŁOWIEKU JA MAM SAMOCHUT
@ToJestNiepojete: jeżeli znaki te nie są umieszczone w obrębie skrzyżowania, to dotyczą całej drogi, nie tylko jezdni
Znaki wyznaczają drogę z pierwszeństwem i podporządkowaną. Droga to nie tylko jezdnia, ale i DDR.
Każdy pojazd dojeżdżający do skrzyżowania drogą podporządkowaną ustępuje wszystkim pojazdom jadącym drogą z pierwszeństwem.
@ToJestNiepojete: Skrzyżowanie to przecięcie dróg, więc wszystkich ich części, nie tylko jezdni.
A jeśli przejazd jest poza skrzyżowaniem, to też można tam regulować pierwszeństwo znakami.