Wpis z mikrobloga

Rozmawiałem dzisiaj z wannabe programmer i ziomek mi mówi że chciałbybyć starszy itp. Pytam dlaczego - a on że w #java na jednej stronce z ogłoszeniami jest 39 ofert na juniora a w przypadku #csharp jest zawrotne 24 oferty, nic tylko just join it :D Chyba hype się skonczy na rynku...

#programowanie #programista15k #it
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksiezycoweNieruchy: bo jest coraz gorzej. myślę, że nawet rok - półtora roku temu można było dużo prościej się wejść do IT, wtedy moja firma zatrudniła masowo (jak na wielkość firmy) kilkunastu stażystów / juniorów i w sumie większość z nich do tej pory to beznadziejne przypadki, które nic nie potrafią. ostatnio moja firma nie zatrudnia żadnych juniorów, widzę tylko jedno ogłoszenie na seniora. kiedy ja się zatrudniałem to junior w
  • Odpowiedz
@bi-tek: Pytanie czy kiedyś było dużo lepiej dla juniorów? Juniorzy zawsze byli i będą kosztem, zarówno ja, jak i większość moich znajomych zaczynała jednak od praktyk/staży studenckich, więc nawet nie orientuje się jak to wyglądało te 5 lat temu jeśli chodzi o poszukiwania pierwszej pracy.
  • Odpowiedz
@some_ONE: 5 lat temu było tak, że było mało ofert dla juniorów i dużo chętnych. Jak szukałem juniorskiej roboty to w końcu ją znalazłem aplikując na... ogłoszenie na mida ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ludzie nadal nie ogarniają, że to jak firmy zatrudniały w latach 2020-do połowy 2022 to było odchylenie od normy, a nie "nowa normalność". Zrobiła się bańka na rynku pracy dla programistów, która wraz
  • Odpowiedz
@some_ONE: z tym kosztem to polemizowałbym, może faktycznie kiedyś gdy brano każdego, koszt wdrożenia takiego juniora był dość duży, ale teraz z tego co sam obserwuję to aktualny wannabe junior dużo więcej musi umieć i mniej osób go chcę, bo i tak jest ich ogrom, więc firmy biorą tych najlepszych, oferują im staż za minimalną lub bezpłatny i dopiero za parę miesięcy taki ktoś dostaję normalną umowę, gdy już jest
  • Odpowiedz
@WaveCreator: Dlaczego wszyscy zaczynający karierę pchają się na juniora zamiast na staże? xd Też zaczynałem 5 lat temu, wysłałem 1 CV na staż i po godzinnej rozmowie w biurze na drugi dzień miałem ofertę (ofc minimalna krajowa ale I tak byłem szczęśliwy xD)
  • Odpowiedz
@MtEverest: Nie wiem, ja startowałem na juniora mając już ponad 2 lata "w branży" - tyle, że to "w branży" to była gównofirma, bez możliwości rozwoju czy awansu, i za kasę nieco ponad minimalną ¯\(ツ)/¯

Czytając niektórych mam wrażenie, że mając podobne doświadczenie uznaliby, że już się nadają na mida w dobrej firmie - otóż ni c---a ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bi-tek: Kiedyś wcale nie było łatwiej. 4 lata temu szukałem kandydatów na bezpłatny staż w gównostartupie, po kilku dniach wiszenia ogłoszeń na bezpłatnych stronach mogliśmy przebierać w finalistach olimpiad matematycznych itp.

Jeśli chodzi o ogłoszenia na juniorow to są, tylko źle szukacie. Która firma będzie płaciła ponad 1k pln za ogłaszanie na portalach typu justjoinit czy pracuj.pl stanowisk na które i tak ma setki chętnych?

A poza tym tak jak
  • Odpowiedz
@bi-tek:

jak wg Ciebie można ten proces ulepszyc

Zależy od sytuacji - zrobić studia, szukać staży, korzystać z wszelkich możliwych sposobów uzyskania komercyjnego doświadczenia. W międzyczasie znaleźć pracę która będzie chociaż miała minimalne przełożenie na docelowe stanowisko, żeby wyróżnić się wśród innych kandydatów. Najważniejsze żeby działać, a nie czekać aż magicznie ktoś się odezwie.

gdzie szukać

Przede wszystkim bezpośrednio na stronach karier firm, na stronach uczelni, linkedin, targi pracy na
  • Odpowiedz