Aktywne Wpisy

źródło: temp_file4102443241805891833
Pobierz
odgrzybiacz +46
Nowy kombajn wyprodukowany w Europie kosztuje ponad 1 mln złotych. Nowy kombajn z Chin, o zbliżonej wydajności to 500 tysięcy.
W Europie zamykają się fabryki.
W Europie nie opłaca się już wytapiać stali. W Europie mamy najdroższą energię elektryczną na ziemi. Pięć razy droższą niż w Chinach.
W Europie mamy zaporowe podatki.
W Polsce przepisy są zagmatwane, a restrykcje i obostrzenia bezwzględne.
W Europie zamykają się fabryki.
W Europie nie opłaca się już wytapiać stali. W Europie mamy najdroższą energię elektryczną na ziemi. Pięć razy droższą niż w Chinach.
W Europie mamy zaporowe podatki.
W Polsce przepisy są zagmatwane, a restrykcje i obostrzenia bezwzględne.

Nijak nie kupuję argumentów o jakiejś super jakości, tradycji wypieków i sratatata. Po prostu zwykły marketing wciskany fajnopolakom, którzy poczują się lepiej przepłacając, bo przecież tańsze to dla plebsu, a my chcemy być europejscy.
Z jednej strony mamy rząd, a z drugiej te wszystkie "fancy miejsca" w postaci burgerów za 50 zł robionych przez chłopa z brodą w rękawiczkach, jagodzianek za 3 dychy, rzemieślniczych lodów za 15 złotych/gałka. Nie byłoby problemem, gdyby to były knajpy w luksusowych dzielnicach i kupowali tam milionerzy, ale Polacy są na tyle niekumaci, że zarabiając po 4-5k netto chodzą do takich miejsc i jedyne co zrobią, to pokręcą nosem i na drugi dzień zjedzą chleb z pasztetem lub tynk ze ściany xD
Niedawno był artykuł o pokoleniu Z, które wydaje większość zarobków na fajne jedzenie, więć może Gastro wróci do łask jako biznesowa kopalnia złota jak lata temu.
Zastanawiam się czy gdyby przyjechał tu jakiś Włoch czy inny Francuz to odczułby różnicę cenową za usługi w Polsce xD
#inflacja #ekonomia #gospodarka #wroclaw #jedzenie ##!$%@? #pieniadze #takaprawda #kryzys #niebieskiepaski #rozowepaski
źródło: jagodzianka1
PobierzJeśli tak jest, to rynek zweryfikuje. Nie ma powodu żeby się czepiać.
Po drugie, jeśli uważasz że to zweryfikowane dane, dlaczego piszesz "podobno"?
Po trzecie, jak już napisałem:
@Kopyto96: w zeszłym roku pozwoliłem sobie na jagodzianki z Gigi i porównywałem je z dużo tańszymi jagodziankami z innych fancy(?) miejsc - Plon/Warsztat/Chleboteka. Smakowo nie było różnicy, a na pewno nie taka, która uzasadniałaby aż taką różnicę w cenie. W tym roku już jadłem jagodzianki z Plonu/Warsztatu/Chleboteki. Cenowo to okolice 20zł. W Gigi w tym roku
Tak samo jak stówa za rybkę nad morzem
Leszczy się goli na kasę, tak się robi biznes
@Kopyto96: od jakiegoś czasu nie wystawiają, albo bardzo ograniczają wystawianie cenówek na produktach. Mam wrażenie że od dwóch lat gdzieś tak, w momencie kiedy zwykłe drożdżówki u nich kosztują w okolicy 20zł.
Gigi robi na jakościowych półproduktach ale ceny i tak mają absurdalne.
@Kopyto96: Akurat GiGi ma zarąbistą jakość i to na poważnie jest jedna z najlepszych cukierni w mieście. Co nie zmienia faktu, że ta cena jest z kosmosu. Ale to bez znaczenia, bo praktycznie zawsze są tam kolejki zarówno po pieczywo jak i ciasta. Po co mają sprzedawać coś taniej skoro i tak nie wyrabiają za popytem?