Wpis z mikrobloga

Ostatnio testuję sobie XBox Gamepass Cloud Ultimate oraz Gerforce now Ultimate , no i chciałem się podzielić moimi doświadczeniami.
Telewizor Samsung The Frame 55 + oryginalny pad od XBox podłączony po bluetooth, łącze 100 Mb/s w tym TV podłączony kablem do routera a nie po wifi (podłączenie przewodowe jest zalecane zarówno przez Nvidię jak i Microsoft).
A teraz + i - obu usług:

XBox Gamepass Ultimate:

+ 12,99 Euro za miesiąc Ultimate
+ Duża lista gier dla dzieci i dorosłych systematycznie uzupełniania o nowe tytuły
+ Niższy Input lag niż w GeForcenow. W tytuły które grałem nie czułem go w ogóle.
+ Brak limitów z czasem grania
+ Brak konfigurowania ustawień rozdzielczości, grasz jak na konsoli. Odpalasz grę i zwyczajnie grasz niczym się nie przejmujesz.
+ Dobra opcja dla kogoś kto ma TV z możliwością uruchomienia Xbox Gamepass oraz nie chce kupować konsoli do ogrywania gier z Gamepass.

- Nie możesz grać w gry które kupiłeś w Steam, Epic, Ubisoft a nie ma ich w Gamepass
- Brak 4K, czyli gorsza rozdzielczość strumieniowania, mimo to jak się siedzi 3m od TV 55 to i tak się tego nie odczuwa, gorzej jak chcesz bliżej grać.
- Czasami na najbardziej oblegane gry trzeba czekać w kolejce (raz miałem taką sytuację w Mortal Kombat 11).
- Tak jak na konsoli w niektórych bardziej wymagających grach możesz wybrać tryb 30 fps w lepszej rozdzielczości lub 60 fps w niżesz.
- Zapisy gier z aplikacji XBox na PC nie są synchronizowane z zapisami Gamepass Cloud Ultimate. Czyli odpada granie w chmurze oraz lokalnie na PC w tę samą grę na tych samych zapisach.

Gerforce now Ultimate:

+ Granie we własną listę gier ze Steam, Epic, Ubisoft
+ Zapisy gier synchronizują się z zapisami z Steam, Epic, Ubisoft, możesz sobie dokończyć grę na smartphonie, tablecie, budżetowym PC/laptopie.
+ Rozdzielczość 4K, dzięki temu obraz nawet z bliska jest bardzo ostry i dużo lepszy, jednak z 3m na TV 55 aż tak różnicy nie widać między Gamepass Cloud a Geforce Now. Dobre jak chcesz być bliżej ekranu.
+ Dostajemy dostęp do RTX 4080 (nie wiem czemu ale ma 24 GB VRAM, gdzie sklepowe wersje mają tej pamięci 16 GB)
+ Dobra opcja jak masz słabego PC ale masz TV na którym możesz zainstalować GeForce Now. Można sobie pograć w 4K na najwyższych ustawieniach.

- 19,99 Euro za miesiąc Ultimate
- Limity czasu na sesję
- Odczuwalny Input lag, ale po jakimś czasie idzie się przyzwyczaić.
- Każda gra uruchamia się na ustawieniach domyślnych, trzeba samemu wszystkie ustawienia graficzne zmieniać.
- Dostępne tylko wybrane tytuły z Steam, Epic, Ubisoft w które możemy grać
- Aby uruchamiać gry bez logowania do Steam, Epic, Ubisoft trzeba zmniejszyć poziom autoryzacji, inaczej za każdym razem będziemy musieli podawać login oraz hasło.

Moja opinia: Na początku sceptycznie byłem nastawiony, po testach stwierdzam że to działa, no i działa tak że jestem tym bardzo mile zaskoczony ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wrażenia graficzne wg mnie są identyczne jak na PC (4K na GeForce now) lub konsoli (XBox Gamepass).
Jedynie zostaje problem nie dużego Input Laga w GeForce now, mimo to po minucie grania przestaje się zwracać na to uwagę.

#gry #cloudgaming #xbox #gamepass #geforcenow
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pabick: Połączenie kablem jest zalecane, ale co w przypadku jak masz router z szybkim WiFi a gniazdo LAN w TV obsługuje tylko 100MB/s? Wtedy lepsze transfery będziesz osiągał po WiFi ale pewnie będzie troszkę większy ping :D
  • Odpowiedz
  • 3
@BornToDie69: Sprawdzałem i do strumieniowania 4K w GeForce Now po kablu wystarczy pasmo 50 Mb/s czyli około 6 MB/s. Natomiast po WiFi nie chodzi to na tyle fajnie jak się wydaje, mam na laptopie 5G i routerze, więc nawet będąc obok routera mam komunikat że mogą pojawić się problemy z płynnością.
Zawsze przed uruchomieniem gry jest robiona diagnostyka połączenia. Zwyczajnie na kablu tego problemu nie ma.
100 Mb/s w TV
  • Odpowiedz
  • 1
+ Zapisy gier synchronizują się z zapisami z Steam, Epic, Ubisoft, możesz sobie dokończyć grę na smartphonie, tablecie, budżetowym PC/laptopie.

@Pabick: chciałem sprecyzować, tak samo jest z Xbox cloud, ale w przypadku GeForce now można dodatkowo używać lokalnie zapisanych synchronizowanych zapisów gier.
  • Odpowiedz
  • 0
zapisy z PC synchronizują się z zapisami z Xboxa/chmury w grach oznaczonych Xbox Play Anywhere

@Beeercik: dziękuję, nie wiedziałem ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Poucz: odkopię trochę, ale może ktoś sobie kiedyś znajdzie ten wątek, tak jak ja.
U mnie mimo WiFi 6 i routera metr od laptopa, na wifi nie da się grać. Tzn. da się, ale co jakiś czas jakaś ścinka, obraz się stanie rozmazany itp. Po kablu wszystkie problemy znikają, internet 1gb.
  • Odpowiedz