Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć co się stało?
Bo mamy dwie opcje albo to stało się na prawdę albo to maskirowka.
W pierwszym przypadku mamy do czynienie z absurdalną decyzją prigożyna a wszczęciu wewnętrznej rebelii w czasie wojny co praktycznie oznacza przegraną wojnę. Później mamy jeszcze absurdalniejszą decyzję o przerwaniu buntu. Przecież nikt z buntownikiem nie będzie później normalnie współpracował więc mniej ryzykowne jest kontynuowanie buntu, bo są szanse że się wygra. A teraz szanse że nie wypadnie się z okna są zerowe.
W drugim przypadku nawet nie jestem w stanie znaleźć celu jakiemu ten teatr miałby służyć. Bo jaki cel może przewyższać ośmieszenie władzy, podważenie zaufania do niej, pokazanie że byle ciul może sobie zrobić rajd na Moskwę a prezydent obsrał gacie i negocjował z nimi. Osłabienie morali żołnierzy w czasie wojny, wprowadzenie chaosu i rozbicie jedności.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że Putin już wie że wojna jest przegrana i ten teatr służy jedynie zwaleniu winy na Szojgu i Gierasimowa.
#ukraina #wojna #rosja
  • 11
@volodia: jeżeli jakikolwiek sens w tym zachowaniu był, to obstawiam, że np. Prigożyna chcieli tak czy siak załatwić ruscy i pokazał im, że to nie jest najlepszy plan. Wytargował sobie, a przynajmniej tak myśli, że dadzą mu spokój, a on się zawinie. Swoich ludzi ma w dupie.
@volodia: gdyby to było na serio to myślę, że Pierożek by szedł do końca, bo przecież on nie jest głupi i wie, że nawet jakby potem się dogadał to i tak wypadnie z okna, to musiało być ukartowane, powiem tak, jeżeli za jakiś czas gdy sprawa ostygnie znajdą go na sznurku albo wypadniętego z okna to uwierzę, że chłop był zdesperowanym idiotą, jak nie, będę się trzymał wersji, że to był
@mial85: czemu miał służyć ten teatr? jakie cele osiągnięto poza załamaniem frontu bo odciągnięto znaczne ilości sprzętu i ludzi, rozkopanie autostrad ( xD ), pokazanie wybitnej słabości putlera i jego świty czy może pokazanie społeczeństwu że jednak nie jest tak dobrze jak mogą usłyszeć w rosyjskich mediach? Jeżeli przekazy są prawdziwe i szojgu zostaje #!$%@? ze stanowiska to prigożin osiągnął swój cel.
@volodia: kacapy z fsb (putin, pieskow, zaharowa i inni) byli obsrani na maksa zupełnie na poważnie, więc albo Prigożyn pokazał im gdzie jest ich miejsce, ale nie był gotowy do objęcia władzy i prawdziwy zamach będzie za kilka miesięcy - tak zrobił np. Pinochet, albo to konflikt pomiędzy różnymi ośrodkami władzy - w tej opcji sugeruje się walkę pomiędzy fsb, a gru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@volodia: być może to był po prostu falstart, przeliczenie się, zagranie va banque "bo już wiedział że jest skończony" itd.
Sytuacja absolutnie bezprecedensowa w nieomylnym systemie FR, w którym nie ma miejsca na choćby cień słabości. Zbyt nieopłacalne wizerunkowo, by to był w 100% tylko "teatrzyk". Prędzej rzeczywiście jakiś porąbany rodzaj negocjacji
a skąd wiesz ze byli obsrani na maksa?

@volodia: zaharowa - rozpustna alkoholiczka - okrywa się chustą i szepcze w cerkwi, pieskow - szkolony kłamca ze służb specjalnych - jąka się ze strachu, putin - krwawy dyktator - błaga o pomoc kirgistan, a zamiast pomocy dostaje faka xD
No sorry, ale te kacapy nie były tak wystraszone nawet w momencie jak zaczęły przegrywać wojnę. Wtedy jeszcze myśleli, że jakoś to będzie,
@Lrrr: zainstalowanie Wagnera na Białorusi i tak wiem że to głupie ale pamiętaj że putas gra w swoje szachy 5D jak debil i pewnie jak zwykle sytuacja wymknęła się spod kontroli xd