Wpis z mikrobloga

Jak zwiększyć spalanie sadła na #szosa? Podczas treningu z pomiarem HR jestem w stanie spalić 2600 kcal w tętnie tlenowym gdzie palony jest praktycznie sam tłuszcz. Niestety wracam tak zajebiście głodny że spokojnie do czasu snu zjem to co spaliłem. Jak sobie z tym radzić?
  • 26
@its_over_for_chlop: no nie oszukasz organizmu, jesli spaliles 2000kcal i nie jadłeś nic przez całą jazdę to normalne że organizm będzie się domagał jedzenia, więc lepiej zjeść coś w tekście jazdy żeby nie być potem głodnym i mieć trochę mniejszy deficyt kaloryczny
@its_over_for_chlop

@Reverb: kaloria to kaloria

Nooo niby tak, ale jednak nie xD
Zobacz, że np duza łyżka nutelli to może być 100 kalorii, a w ogóle nie poczujesz że coś zjadłeś. Tyle samo kalorii będzie miało np 300 gramów ugotowanego brokuła, a po nim już poczujesz że coś wrzuciłeś na ruszt :)
@its_over_for_chlop jeść trochę w trakcie, jak rzucasz się na nie zdrowe to zanim się rzucisz zjedz coś na start od razu po powrocie jakiś banan, delicje. u mnie działa, a parę razy kończyło się na kfc bo przyjdzie w trakcie prysznica i nie trzeba robić
Podczas treningu z pomiarem HR jestem w stanie spalić 2600 kcal w tętnie tlenowym gdzie palony jest praktycznie sam tłuszcz.

@its_over_for_chlop:

Sorry kolego ale to jest bzdura.

Nawet gdybyś zrobił sobie badania wydolnościowe i znał dokładnie swoją strefę 'fatmax' to przekonałbyś się że jadąc w strefie najbardziej optymalnej do spalania tłuszczu ilość tego tłuszczu to będzie około 50-60% zużytych kalorii a reszta to będzie cukier.

Jeśli nic nie jest zużywasz zasoby
buont - >Podczas treningu z pomiarem HR jestem w stanie spalić 2600 kcal w tętnie tle...

źródło: 21ea6f_a05b741c1b5044b990dd55a05f7258dc~mv2

Pobierz
@buont: Super grafika! Dzięki! Oglądałem na YT ultramaratończyka który mówił "aa pobiegne se w 1, 2 strefie, to spalę sam tłuszcz"

Teraz to w sumie będę brał więcej jedzenie na dłuższe trasy żeby nie rzucać się na jedzenie po powrocie. Dzięki:)
Mam HrMax = 210 więc w sumie muszę mieć kaganiec na 150 BPM żeby palić jak najwięcej tłuszczu.

@its_over_for_chlop:

Generalnie zależność jest taka że im ktoś jest lepiej wytrenowany to spala procentowo więcej tłuszczu jeżdżąc w 'fatmax' oraz wraz z lepszą kondycją wytrzymałościową fatmax przesuwa się w prawo - czyli niektórzy wytrenowani mają fatmax na granicy 2 i 3 strefy a mało wytrenowani często na granicy 1 i 2.

Jeśli nie
z jakiego wzoru obliczales hrmax? Bo zawsze wydawalo mi sie ze hrmax to 220 - wiek, no ale 10 lat to chyba nie masz xD

@cnka:

To jest tylko wzór i to nie najbardziej dokładny. Tak czy inaczej wzór da ci wynik dla "średniej" osoby i z reguły wynik będzie daleki od prawdy. Np. w moim przypadku mój HRmax jest ponad 20 punktów wyższy niż wychodzi z tego wzoru.

HRmax jest
@buont: Nie spala się "tłuszczu" tylko wolne kwasy tłuszczowe oraz wewnątrzmięśniowe zasoby tłuszczowe. To nie ma nic a nic "wspólnego" z "tłuszczem" na brzuchu i na reszcie ciała
Nie spala się "tłuszczu" tylko wolne kwasy tłuszczowe

@Poemat: A czy ich źródłem nie jest też tkanka tłuszczowa która je uwalnia podczas lipolizy?

Niemniej jednak zaznaczam, że nie udało mi się znaleźć jednoznacznej informacji jakie jest maksymalne tempo produkcji tej energii z powiedzmy kg tkanki tłuszczowej na godzinę.

ChagGPT ;-) podaje iż jest to 31 kcal/kg/h ale ja mu za bardzo nie ufam.