Wpis z mikrobloga

Czy
- zmiana barwy stolca na bardziej pomarańczowy,
- struktura stolca jakby taka gąbczasta, poszarpana
- ból delikatny brzucha, bardziej po lewej stronie na dole (zwłaszcza przed wypróżnieniem, gdy jelita pełne)
- częstsze oddawanie stolca,
- wrażliwość na pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa powodują biegunkę, skórki od pomidorow czy jakies nasiona się nie trawią i widać w kale,
- obniżone samopoczucie, czuję się często zaspany, a najczęściej dolegliwości mam w pracy, bardziej jakby się grzeję i pocę,

mogą być objawem #ibs #sibo ?

Generalnie jakiś czas temu się badałem - krew/mocz dobre, ogólnie badania pod nerki bo kamica i było dobrze. Przez ostatnie 2-3 miesiące 5 różnych antybiotyków (probiotyki też były) i duuuużo stresu, stany nerwicowe bardzo silne. Jest możliwe, że jelita się aż tak rozregulowaly?

Wiem, lekarz prawdę powie, ale bardziej pytam czy ktoś ma podobnie.

#medycyna
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mokin12: https://wylecz.to/uklad-pokarmowy/resztki-pokarmu-w-kale/

Resztki pokarmu w kale nie powinny być widoczne. Jeżeli niestrawione jedzenie w postaci ziarenek, skórek czy większych fragmentów pożywienia pojawia się w stolcu, a dodatkowo występują biegunki, bóle brzucha, śluz czy krew w kale, należy udać się do gastroenterologa. Przyczyną obecności niestrawionych resztek pokarmu mogą być m.in. choroby jelit bądź trzustki. Morfologia i badanie kału pomogą ustalić odpowiednie leczenie.
  • Odpowiedz
@Mokin12: Mam podobne problemy ze stolcem, ale ja jeszcze miałem mocny refluks. Gastroskopia wykazała, że mam zapalenie żołądka plus obecność bakterii helicobacter pylori. Przeszedłem antybiotykoterapię przeciwko tej bakterii (5 antybiotyków przez 2 tygodnie) i mi jelita rozwaliło dodatkowo (po antybiotykach doszedł mi sporadyczny ból jelit po lewej stronie na dole), ale refluksu praktycznie już w ogóle nie mam. Zastanawiam się czy jeszcze raz nie wziąć antybiotyków na tę bakterię, mimo
  • Odpowiedz
@Mokin12: to ja mam to samo teraz bez antybiotyków. Miałem masę różnych objawów na tle nerwicowym, drażliwe jelito to też termin mi znany od 10rż ale jak mi teraz daje popalić to aż sprawdzam w internecie czy ktoś ma podobnie :P
  • Odpowiedz