Wpis z mikrobloga

To nie jest żadna zarzutka - po prostu zwariowałem już. W pracy też każdy mówi inaczej.
Kto ma pierwszeństwo w sytuacja gdyby czerwone auto chciało zjechać z ronda, a białe jechać dalej po rondzie i dlaczego?

#motoryzacja #przepisydrogowe #samochody
SpiderFYM - To nie jest żadna zarzutka - po prostu zwariowałem już. W pracy też każdy...

źródło: article_content_horizontal-16043451290544ca

Pobierz

Kto ma pierwszeństwo?

• Białe auto 91.6% (9328)
  • Czerwone auto 8.4% (859)

Oddanych głosów: 10187

• 207
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpiderFYM:

Jeśli zmieniasz pas na zewnętrzny, musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom już się po nim poruszającym. Jeśli chcesz zjechać na pas zewnętrzny i zjechać z ronda, także musisz przepuścić samochody jadące po nim
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: jeżdżąc po rondach zauważyłem, że sporo ludzi boi się jeździć pasem wewnętrznym, przez co na zewnętrznym jest zazwyczaj korek. jeżeli biały jedzie prosto, a czerwony chce jechać w prawo, to musi ustąpić białemu (zasada prawej strony). jeżeli biały skręca również w prawo, to czerwony bezkolizyjnie również może skręcić w prawo, ale lewym pasem,
  • Odpowiedz
to czerwony bezkolizyjnie również może skręcić w prawo, ale lewym pasem,

@przemu321: nieprawda, biały może zająć też od razu lewy pas. Czerwony w ogóle nie może skręcać z tego pasa w prawo
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: w UK jest zasada ze MUSISZ zjechać z ronda pierwszym zjazdem jeśli znajdujesz sie na pasie zewnetrznym. I nie ma problemów opisanych na obrazku. w Polsce jest inaczej i ronda w Polsce to walka o zycie
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: miałem taką sytuację jako białe auto. Jeszcze frajer trąbił na mnie. Ale się zagotowałem. Logiczne że białe ma pierwszeństwo, nie wiem jak można tego nie rozumieć. Szkoda ze nie p-------ł we mnie. Byłby hajsik
  • Odpowiedz
@robertx: w tej sytuacji czerwony powinien był zjechać na prawy pas na wysokości poprzedniego zjazdu z ronda ? żeby na wysokości zjazdu który go interesuje być już na prawym pasie? Nie mam prawka jak coś xd
  • Odpowiedz
@lucynek12: Tak byłoby idealnie ale w rzeczywistości prawie każdy ciśnie zewnętrznym, więc często dochodzi do sytuacji przedstawionej przez opa, że wcześniej się tam nie da zjechać (bez zatrzymywania).
  • Odpowiedz
Białe a czerwonemu lepa na ryj za skręcanie z prawo z wewnętrznego pasa na rondzie które nie jest turbinowe

@robertx: lepa na ryj to brudnej pale, która to rondo tak zorganizowała.
  • Odpowiedz