Wpis z mikrobloga

Szukam taniego i sprawdzonego klucza dynamometrycznego do domowych zastosowań w #rower
Czasami potrzebuję coś rozkręcić czy przykręcić w rowerze, a niektóre elementy wymagają konkretnej siły w Nm. Nie robię tego często, więc nie chcę też wydawać fortuny na klucz, a widzę, że rozstrzał cenowy jest spory.
Jaki klucz polecacie do domowych zastosowań typu max 6-10 Nm? Fajnie, jakbym mógł do niego wkładać bity, które mam od innego zestawu (ale nie wiem czy tak można?). Budżet do 100 zł, ale im mniej tym lepiej

#gravel #narzedzia #majsterkowanie #mechanika
  • 7
  • Odpowiedz
@kaczoor: klej do gwintów zapobiega samoczynnemu odkręcani się śrub/nakrętek pod wpływem wibracji. W zależności od tego jak mocnego użyjesz połączenie będzie można rozkręcić bez problemu przy użyciu zwykłych narzędzi albo w przypadku najmocniejszego typu podgrzać np. suszarką żeby klej puścił
  • Odpowiedz
@subiel w zasadzie to nic. Klej zapobiega odkręceniu i to wszystko. Mozesz nanieść klej na gwint, wkręcić śrubę palcami i śruba będzie się trzymała, ale połączenie nie będzie odpowiednio sztywne. Właściwy i moment zapewnia odpowiednią współpracę elementów oraz zapobiega przeciągnięciu gwintu
  • Odpowiedz