Ale mnie ten linuks #!$%@?ł. Zwirtualizowałem sobie przez noc fedorę, ubuntu, minta, nawet warianty KDE i zwirtualizowany linux jest wykastrowany z ustawień, albo natywnie ma ich niewiele/wcale, jakoś #!$%@? windows ma wszystko poza tymi najbardziej losowymi brakami
@wierzgontycymbale: Większość ustawień robisz komendami w terminalu. Stąd powiedzenie, że Linux jest darmowy tylko jak Twój czas nie ma dla Ciebie żadnej wartości.
@ruum: wy tak na poważnie czy to próba zaprzeczenia że linux to kupsztal pomimo 10 lat stałego rozwoju i próby popularyzacji na desktopie? nikogo nie obchodzi że świadomi userzy to i tamto, instalujcie se jak chcecie ale nie wmawiajcie że jest to dobry sytem bo jest #!$%@?
@kubinka0505: ja myślałem że ja jestem głupi, ale tam w tych opcjach nic #!$%@? nie ma, też sklep z aplikacjami to jeden wielki burdel, ten system to największe gówno jakie widziałem
@hiperchimera przecież #!$%@? tam każdy system ma inne podejście do gui i dosłownie każdy ma inny sklep z aplikacjami, chciałem pobrać chrome to mnie #!$%@? pyta o wersję pakietu xDDD to jest burdel, cyrk, system zrobiony przez ludzi bez pojęcia o desktopie którzy myślą że ludziom wystarczy dać narzędzia, do tego brzydkie to jest jak nie wiem
@wierzgontycymbale: problem jest taki, że nie znasz różnicy między architekturami systemów. Inaczej nie dziwiłoby Cię hierarchiczne podejście i specyfika pakietów w systemach Linux.
"tam każdy system ma inne podejście do gui" na Androida też tak plujesz? Tak też każdy producent daje inne UI. Od tego masz Ubuntu - system niemal out-of-box, stworzony dla ignorantów albo dla ludzi którzy potrzebują systemu Linux do pracy i nie mają czasu na zabawę w konfigurację.
@witajswiecie: autor oczekiwał chyba pliku exe > dalej > dalej > zakończ. A tutaj error nastąpił bo wymagana jest wiedza albo umiejętności szukania w Google.
@kidi1 "Stąd powiedzenie, że Linux jest darmowy tylko jak Twój czas nie ma dla Ciebie żadnej wartości." tylko wiesz, jako user obu systemów powiem, że jeśli na problem w Windows nie ma gotowego execa, to też nie ma lekko. Zabawa z rejestrem nie jest łatwa dla
@kidi1: Ja miałem problem z kernelem, nie wszystkie sterowniki chodziły jak powinny, dużo opcji było niedostępnych na virtualce. Więc to nie jest tak, że wszystko śmiga tak samo jak na fizycznej maszynie.
@hiperchimera: Dlatego ludzie robią właśnie gotowe exe-ki i jest ich masa. Jeśli nie ma exe to jest sam plik sterownika alternatywnego, który można zainstalować bez komend z poziomu menadżera urządzeń. Też miałem zamiar być użytkownikiem obu systemów i uznałem, ze Linux jest dla mnie bezużyteczny. Przeglądam internet, gram, robię strony www, obrabiam zdjęcia do stron, odzyskuje dane z dysków. Na Linuxie nie mogłem tego bezproblemowo robić chociaż
@wierzgontycymbale nie odkryles ameryki. Jak chcesz uzywac systemu jak zwykly user bez wiedzy technicznej to zapraszam do windowsa albo maca, bo jakies ubuntu nawet nie podskakuja do tych systemów w kategorii day2day usability.
@kidi1: Dlatego na Windowsa jest tyle wirusów. Ludzie robią, a przy okazji ktoś dorzuci coś do paczki, bo przecież kontrola oprogramowania na Windowsie nie istnieje
#windows #linux #pcmasterrace
https://wykop.pl/wpis/71432893/takie-cos-mam-windows-linux-macos-pokazpulpit-pcma
Nawet ikona Rhythmbox tam się znalazła
To tak jakby dać komuś S1000RR na pierwszy motor i mieć pretensje że nie umie opanować szlifierki...
Jak ktoś nie ma obycia w konfiguracji OS innej niż kliknięcie na plik exe ze sterownikiem, to musi mieć dużo wolnego czasu dla Linuksa.
@wierzgontycymbale: tak z ciekawości, jakie ustawienia właściwie zniknęły?
bo brzmi to ogólnie nieco abstrakcyjnie
"tam każdy system ma inne podejście do gui"
na Androida też tak plujesz? Tak też każdy producent daje inne UI. Od tego masz Ubuntu - system niemal out-of-box, stworzony dla ignorantów albo dla ludzi którzy potrzebują systemu Linux do pracy i nie mają czasu na zabawę w konfigurację.
A tutaj error nastąpił bo wymagana jest wiedza albo umiejętności szukania w Google.
@kidi1 "Stąd powiedzenie, że Linux jest darmowy tylko jak Twój czas nie ma dla Ciebie żadnej wartości."
tylko wiesz, jako user obu systemów powiem, że jeśli na problem w Windows nie ma gotowego execa, to też nie ma lekko. Zabawa z rejestrem nie jest łatwa dla
@wierzgontycymbale: Ustawień czego?
@kidi1: Ja miałem problem z kernelem, nie wszystkie sterowniki chodziły jak powinny, dużo opcji było niedostępnych na virtualce. Więc to nie jest tak, że wszystko śmiga tak samo jak na fizycznej maszynie.
@hiperchimera: Dlatego ludzie robią właśnie gotowe exe-ki i jest ich masa. Jeśli nie ma exe to jest sam plik sterownika alternatywnego, który można zainstalować bez komend z poziomu menadżera urządzeń. Też miałem zamiar być użytkownikiem obu systemów i uznałem, ze Linux jest dla mnie bezużyteczny. Przeglądam internet, gram, robię strony www, obrabiam zdjęcia do stron, odzyskuje dane z dysków. Na Linuxie nie mogłem tego bezproblemowo robić chociaż
@kidi1: Dlatego na Windowsa jest tyle wirusów. Ludzie robią, a przy okazji ktoś dorzuci coś do paczki, bo przecież kontrola oprogramowania na Windowsie nie istnieje