Wpis z mikrobloga

@kubinka0505: Linux stał się modny i to jest największym problemem. To system dla świadomych userow którzy mają wiedzę, jasne potrzeby i wymagania.

To tak jakby dać komuś S1000RR na pierwszy motor i mieć pretensje że nie umie opanować szlifierki...

Jak ktoś nie ma obycia w konfiguracji OS innej niż kliknięcie na plik exe ze sterownikiem, to musi mieć dużo wolnego czasu dla Linuksa.
@ruum: wy tak na poważnie czy to próba zaprzeczenia że linux to kupsztal pomimo 10 lat stałego rozwoju i próby popularyzacji na desktopie? nikogo nie obchodzi że świadomi userzy to i tamto, instalujcie se jak chcecie ale nie wmawiajcie że jest to dobry sytem bo jest #!$%@?
@hiperchimera przecież #!$%@? tam każdy system ma inne podejście do gui i dosłownie każdy ma inny sklep z aplikacjami, chciałem pobrać chrome to mnie #!$%@? pyta o wersję pakietu xDDD to jest burdel, cyrk, system zrobiony przez ludzi bez pojęcia o desktopie którzy myślą że ludziom wystarczy dać narzędzia, do tego brzydkie to jest jak nie wiem
@wierzgontycymbale: problem jest taki, że nie znasz różnicy między architekturami systemów. Inaczej nie dziwiłoby Cię hierarchiczne podejście i specyfika pakietów w systemach Linux.

"tam każdy system ma inne podejście do gui"
na Androida też tak plujesz? Tak też każdy producent daje inne UI. Od tego masz Ubuntu - system niemal out-of-box, stworzony dla ignorantów albo dla ludzi którzy potrzebują systemu Linux do pracy i nie mają czasu na zabawę w konfigurację.
@witajswiecie: autor oczekiwał chyba pliku exe > dalej > dalej > zakończ.
A tutaj error nastąpił bo wymagana jest wiedza albo umiejętności szukania w Google.

@kidi1 "Stąd powiedzenie, że Linux jest darmowy tylko jak Twój czas nie ma dla Ciebie żadnej wartości."
tylko wiesz, jako user obu systemów powiem, że jeśli na problem w Windows nie ma gotowego execa, to też nie ma lekko. Zabawa z rejestrem nie jest łatwa dla
i nie różni się niczym od niezwirtualizowanego.

@kidi1: Ja miałem problem z kernelem, nie wszystkie sterowniki chodziły jak powinny, dużo opcji było niedostępnych na virtualce. Więc to nie jest tak, że wszystko śmiga tak samo jak na fizycznej maszynie.
nie ma gotowego execa

@hiperchimera: Dlatego ludzie robią właśnie gotowe exe-ki i jest ich masa. Jeśli nie ma exe to jest sam plik sterownika alternatywnego, który można zainstalować bez komend z poziomu menadżera urządzeń. Też miałem zamiar być użytkownikiem obu systemów i uznałem, ze Linux jest dla mnie bezużyteczny. Przeglądam internet, gram, robię strony www, obrabiam zdjęcia do stron, odzyskuje dane z dysków. Na Linuxie nie mogłem tego bezproblemowo robić chociaż
@wierzgontycymbale nie odkryles ameryki. Jak chcesz uzywac systemu jak zwykly user bez wiedzy technicznej to zapraszam do windowsa albo maca, bo jakies ubuntu nawet nie podskakuja do tych systemów w kategorii day2day usability.
Dlatego ludzie robią właśnie gotowe exe-ki

@kidi1: Dlatego na Windowsa jest tyle wirusów. Ludzie robią, a przy okazji ktoś dorzuci coś do paczki, bo przecież kontrola oprogramowania na Windowsie nie istnieje